Knežević i Čadež na konferenciji o razvoju Zapadnog Balkana

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je na ministarskom panelu "Berlinski proces - ostvareno i očekivanja" u Budvi da je najveća dobrobit te inicijative i procesa što su utvrđeni zajednički prioriteti i projekti, od energetike do zapošljavanja mladih. Predsednik PKS-a Marko Čadež rekao je da privredne komore na Zapadnom Balkanu svakodnevno rade na povezivanju poslovnih zajednica.

"Došli smo u poziciju da u rukama imamo nešto konkretno, što može da se nazove šansa koju moramo da iskoristimo", istakao je Knežević, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Knežević je, na Konferenciji o razvojnim perspektivama Zapadnog Balkana koju je organizovala Privredna komora Crne Gore, rekao da nije bio optimista po pitanju Berlinskog procesa zbog lošeg istorijskog nasleđa, ali da je iznenađen i zadovoljan što se on odvija u potpuno drugom smeru.

"Videli smo da samo zajednički možemo da pokrenemo neke stvari, rešimo neka pitanja za koje naše pojedinačne ekonomije nisu sposobne, pre svega mislim na velike infrastukturne projekte. Na kraju krajeva, postali smo kredibilan sagovornik EU", rekao je ministar.

Kada je reč o velikim infrastrukturnim projektima, Knežević je uveren da će se brzo završiti pripremne radnje, da bi se što pre ušlo u realizaciju kako bi građani što pre osetili boljitak.

Naglasio je da je za Zapadni Balkan najvažnija politička i ekonomska stabilnost i zajednička budućnost.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da privredne komore na Zapadnom Balkanu svakodnevno rade na povezivanju poslovnih zajednica i da u tome očekuju aktivnije angažovanje svojih vlada i Evropske unije.

U saopštenju PKS-a je navedeno da je Čadež na konferenciji u Budvi rekao da je dinamičnije angažovanje vlada i EU neophodno da bi se region infrastrukturno bolje povezao i da bi ekonomski ojačao.

Čadež je ukazao na važnost uspostavljanja političke stabilnosti u regionu i dodao da je Berlinski proces, usmeren na unapređenje saradnje, važna inicijativa koja treba da nađe mehanizme i rešenja za bolje povezivanje Zapadnog Balkana.

"Privredne komore Zapadnog Balkana, okupljene u Komorski investicioni forum, rade na konkretnim projektima, kako bi ekonomske odnose gradili ne samo na trgovini, jer to je samo mali deo privredne saradnje i kooperacije u regionu, već na zajedničkim investicijama, nastupima na trećim tržištima, zajedničkim proizvodima. To je mnogo više nego što do sada imamo", rekao je predsednik PKS.

Šestu Konferenciju o ekonomiji organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina. Skup je otvorio predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Na konferenciji "Ekonomske perspektive Zapadnog Balkana" učestvuju ministri privrede i ekonomije iz regiona, privrednici iz Crne Gore, regiona i zemalja EU, strani investitori koji posluju u regionu, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, predsednici privrednih komora...

Konferencija je, kako je saopštila PKCG, prilika da se privrednoj i široj zajednici kroz izlaganja ministara ekonomije odnosno infrastrukture, predstave rezultati i očekivanja Berlinskog procesa, koji je 2014. godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво