Šta američki investitori savetuju srpskim početnicima u IT sektoru

Predstavnici dve čikaške kompanije koje se bave otkrivanjem i lansiranjem novih IT firmi došli su u Beograd da poduče ovdašnje početnike u toj vrsti biznisa. Pre svega, kako ističu, najvažnija je volja za stalnim učenjem.

Jedan poziv iz Londona i preporuka kolege da je Srbija zanimljiva za IT industriju, doveo je čikaške preduzetnike u Beograd. Pre prvog časa otkrivaju šta preduzetnik mora da preduzme kada počinje posao.

Poručuju da je najvažnija stvar stalno učenje, da se shvati da niko ne može da zna sve odgovore, već da prave odgovore daje tržište.

"Moraš da izađeš iz svoje glave, popričaj sa svakim koga poznaješ, potencijalni kupci su i prijatelji, saradnici, menotri, investitori... i onda ćeš vrlo brzo doći do toga šta tržište stvarno želi", kaže programski menadžer "Starteka" Den Vilobi.

Izvršni direktor "Starteka" Troj Henkof napominje da ni ideja ni novac nisu najvažniji za start-apove, već popravljanje i usavršavanje.

"Ibej" nije bio prvi sajt za preprodaju, a "Gugl" nije bio prvi pretraživač. "Fejsbuk" nije prva društvena mreža, a svaki od njih je pobedio jer je bio bolji u realizaciji nečega što su drugi već probali, objašnjava Henkof.

Na pitanje šta je tajna dobre realizacije, Henkof odgovara da je to testiranje. "Mnogima se čini da imaju sjajnu ideju, a kada pitaju šta mislim o tome, kažem im da to nije važno, nego šta misle kupci, mušterije. Moraš da napraviš dve verzije, 'a' i 'b', da vidiš koja im se više sviđa, pa kada odaberu, od te verzije napraviš dve. Za uspeh je neophodan odgovor tržišta", naglašava Henkof.

Mnogi to nikada ne pokušaju. Uglavnom, jer im se čini da ništa nije novo u svetu inovacija.

Henkof smatra da je prava prilika nadogradnja nečega što je neko već pre toga gradio. "Postoji izreka koja kaže: patuljak na ramenu džina vidi više i od samog džina. Ako razradiš nešto što je neko već izmislio, to može da bude još bolje", dodaje Henkof.

To je i prilika za uspeh. Jednu ovih dana imaju IT preduzetnici – svoje ideje bi mogli da razrade i ponude investitorima preko "Tekstara".

Izvršni direktor "Aj-si-ti haba" Kosta Andrić kaže da su preduzetnici iz Čikaga vrlo zaintersovani da čuju koje probleme pokušavaju da reše preduzetnici u Srbiji pomoću tehnologije. "Mislim da ćemo imati šta da im pokažemo, da će biti iznenađeni potencijalom domaćih IT kompanija koje su orijentisane ka izvozu softvera", smatra Andrić.

Imaju razloga za optimizam. Kada su im prethodni put bili gosti iz jednog svetskog akceleratora, dve kompanije dobile su svoju šansu. Ovog puta, nadaju se da iz biznis inkubatora na tržište uspe da se lansira bar jedna više.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се