"Rezultati reformi uveli su Srbiju u krug najboljih"

Izdavanje elektronskih građevinskih dozvola najzaslužnije je što je Srbija prvi put ušla među 50 najuspešnijih zemalja na novoj "Duing biznis" listi Svetske banke, ocenjeno je na konferenciji "Duing biznis 2017 - Jačanje konkurentnosti Srbije".

Uvođenje e-dozvola skratilo je proceduru za 100 dana, a u odnosu na prethodni izveštaj, Srbija je u dobijanju dozvola za gradnju napredovala 103 mesta, rečeno je na skupu.

Potpredsednica UO NALED-a Stanka Pejanovć ocenila je da je ovo veliki uspeh za Srbiju i da će u budućnosti rezultirati novim radim mestima i investicijama.

Ušli smo u krug najboljih zahvaljujući reformskim rezultatima, rekla je Pejanovićeva.

Kako je navela, NALED je uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske razvio softver za e-dozvole preko kojeg je u prvih osam meseci ove godine podneto 35.000 zahteva, od čega je 90 odsto rešeno.

"Ovo je jedna od najvećih reformi u protekloj deceniji i čestitamo Ministarstvu građevinarstva koje je napravilo revoluciju u oblasti dozvola i otkočilo investicije i gradnju u Srbiji", rekla je Pejanović.

Značajni pomaci ostvareni su i prilikom plaćanja poreza, dobijanja kredita, zaštite manjinskih akcionara, sprovođenja ugovora i rešavanja stečaja, kako zbog reformi tako i zbog promene metodologije izrade DB liste.

Rangiranje Svetske banke je važno jer stranim i domaćim investitorima daje objektivan uvid u stanje nacionalnih ekonomija, olakšava im analizu trendova i planiranje, istakli su učesnici skupa.

"Investitori žele da čuju da reforme zaista olakšavaju poslovanje. Velika Britanija nastoji da bude pouzdan partner Srbije u reformama kroz pravu podršku za stvarne reforme", rekao je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Istakao je da dalje unapređenje poslovne klime, reformisanje poreskog sistema i smanjenje birokratije u Srbiji Velika Britanija podržava kroz Fond za dobru upravu.

Na skupu je predstavljen Akcioni plan za unapređenje pozicije Srbije na DB listi za 2018. koji obuhvata uvođenje elektronskih sistema u više oblasti koji će značajno unaprediti rang Srbije na sledećoj listi Svetske banke.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović rekao je da je za sve najvažnija politička volja jer kad ima volje, ima i načina.

"To nam je sada omogućilo da svih 10 indikatora u listi složite kao pazl u sliku", rekao je Obradović.

Regionalni menadžer za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije IFC Tomas Lubek rekao je da je ulazak među prvih 50 zemalja na "Duing biznis" listi SB veliki napredak za Srbiju i da je to posebno važno za privatan sektor koji treba da "povuče" zaposlenost.

Ukazao je da postoje stvari koje ne meri izveštaj SB ali su i te stvari važne za investitore, poput makroekonomske stabilnosti, veličine tržišta, kvaliteta radne snage...

Konferenciju su organizovali ambasada Velike Britanije, USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i NALED.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара