Trbović: Napredak na "Duing biznis" listi značajan za investitore

Profesorka Fakulteta za finansije, ekonomiju i administraciju Ana Trbović za RTS kaže da napredak Srbije na "Duing biznis" listi pomaže investitorima da vide kakvo je poslovanje u određenoj zemlji u koju žele da investiraju. Izveštaj je, kako je istakla, koristan i za privrednike da bi videli šta treba da se unapredi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ana Trbović je rekla da da je skok Srbije na "Duing biznis" listi značajan i za investitore i za privrednike u Srbiji.

"Ovaj izveštaj govori o tome koliko je jednostavno poslovati u određenoj zemlji kad se osniva preduzeće, zanimljiv je za one koji investiraju u tu zemlju. Gleda se koliko dana treba da bi se izgradilo i koliko košta jedan magacin, koliko treba vremena za dobijanje priključka za struju da bi se osnovalo preduzeće", kaže Trbovićeva.

Istakla je da napredak privrednici u Srbiji već osećaju jer je izveštaj konkretan.

"U izveštaju se navodi koliko dana i novca treba da se prođe kroz procedure. Ovo je priznanje reformama i ministarstvima koja su zadužena za ove oblasti. Agencija za privredne registre svake godine ima novi niz poslova koji obavlja", dodaje Trbovićeva.

Kaže da je Srbija postigla dobar rezultat.

"Ima mesta za popravljanje, ako se, na primer, pogleda dozvola kada je u pitanju protivpožarna zaštita. Može konkretno da se vidi koliko dana je potrebno nekoj instituciji da nešto uradi. Priključak za struju je prilično loš i tehnički deo EPS-a traje mnogo duže nego, recimo, u Grčkoj. Tu treba raditi i zato je izveštaj koristan da bismo mogli da pogledamo šta treba da se unapredi", objašnjava Trbovićeva.

Svetska banka je pohvalila osam od 10 oblasti. Napredak nedostaje, dodaje Trbovićeva, prilikom započinjanja poslova.

"Započinjanja poslovanja je malo, odlično smo sproveli reforme i ta agencija je za svaku pohvalu. Kod upisanih nekretnina postoji mnogo prostora i za digitalizaciju. Prilikom dobijanja dozvola za protivpožarnu zaštitu, priključke za struju, ima nedostataka", rekla je Trbovićeva.

Dodaje da je Srbija sada među zemljama koje investitori svrstavaju za razmatranje u mnogo većoj meri.

"Drugi izveštaj o konkurentnosti je mnogo bitniji za njih. Način zaštite konkurencije, tu ima mnogo više prostora za reforme, poslovna klima je osnov, pa se na to nadograđuju činioci konkurentnosti jedne zemlje. Za pohvalu je, iako smo imali savet za razvoj konkurentnosti i Naleda, koji ima ulogu u napretku Srbije, podrška međunarodnih programa u USAID, ovo je prvi put da je postojala politička volja da se to uradi", rekla je Trbovićeva.

Govoreći o postavljenom cilju da Srbija bude među prvih 30 zemalja po uslovima poslovanja, Trbovićeva je istakla da je taj cilj ambiciozan.

"To je ambiciozan cilj zato što imate ocenu koliko ste ispunili određen maksimum bodova u odnosu na druge. Mi smo 70 odsto uradili, pomerili smo se dva i nešto boda, a za to treba 15 bodova da se pomerimo. Treba prava elektronska uprava u Srbiji da postoji", zaključila je Trbovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се