"Duing biznis" lista – Srbija napredovala 12 mesta

Na listi Svetske banke o lakoći poslovanja za 2017. godinu, Srbija je na 47. mestu od 190 zemalja i u grupi je od 10 država koje su ostvarile najveći napredak. Pomerili smo se za 12 pozicija, ali s obzirom na to da je Svetska banka u međuvremenu menjala metodologiju, realni napredak je sedam mesta. Tome su najviše doprinele reforme u oblastima pokretanja posla, izdavanja građevinskih dozvola i registracije imovine.

Umesto od šaltera do šaltera, privrednike put sve češće vodi samo do Brankove ulice u Beogradu i Agencije za privredne registre, gde se slivaju podaci iz mnogih državnih institucija.

"Od 1. marta, prilikom osnivanja privrednog subjekta, kompanije ili preduzetničke radnje, vi bivate istovremeno prijavljeni u registar poreskih obveznika, gde se prilikom prijavljivanja opredeljujete i za način oporezivanja. Ovaj korak znači da više nije neophodno da se odlazi u lokalne poreske administracije. Procedura je skraćena za pet dana, ona više ne postoji, jednošalterski sistem sve svodi na 24 sata", kaže Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

Za pokretanje firme potrebno je sedam dana, tri puta manje od svetskog proseka. Građevinska dozvola izdaje se elektronski, najkasnije za 28 dana. Uveden je rok za izdavnje lista nepokretnosti, pa i prenos vlasništva traje upola kraće od svetskog proseka. Zato se Srbija i ove godine popela na rang-listi zemalja po uslovima poslovanja.

"Bez rangiranja teško da biste ikoga mogli zainteresovati. Činjenica da napredujemo znači da se ovde veoma ozbiljno radi i da postoji institucionalna stabilnost", kaže Ana Bovan, ekonomista.

"Kada sam došao 2013. Srbija je bila u ekonomskoj rupi, državu je od bankrota delilo 87 dana. Danas je situacija potpuno drugačija, zemlja je na dobroj poziciji, ali ne treba zaboraviti šta je bilo", kaže Toni Verhejen, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Prema njegovim rečima, sada je veoma lako započeti posao i poslovati, ali je teško okončati rad loših preduzeća i na tome treba raditi, unaprediti proces likvidacije i efikasnost hipoteke.

"Nastavljamo da privodimo kraju proces privatizacije za javna preduzeća koja još nisu bila ponuđena na tržištu. Očekuje nas unapređenje procesa stečaja i do kraja godine očekuje nas usvajanje izmena zakona o stečaju", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. 

Jedna od oblasti gde može da se napravi pomak naredne godine je dobijanje priključka za električnu energiju, za šta je sada potrebno 125 dana, kaže Tomas Lubek iz Međunarodne finansijske korporacije, IFC.

Prema njegovim rečima, druga oblast je plaćanje poreza, jer je privrednicima potrebno 28 dana da regulišu sve poreske obaveze.

Bolje usluge, kažu u Vladi, stižu s novim pravilima igre, odnosno pravilima rada u EPS-u, "Železnicama" i "Srbijagasu" – čija je primena već počela. Reforma Poreske uprave odavno je planirana, a promene slede i u obrazovanju – da bi se školovali kadrovi kakvi su potrebni privredi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво