Brnabić: Borba protiv sive ekonomije strateški prioritet

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je borba protiv sive ekonomije strateški prioritet vlade i kompleksan problem na kome moraju raditi svi resori, finansijske i pravne institucije.

Ana Brnabić je navela da novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština dobije novi dom zdravlja, za finansiranje plata vatrogasaca, policajaca, lekara, ali i da se rekonstruišu sve bolnice, specijane i opšte bolnice.

"Svi moramo učestvovati u borbi protiv sive ekonomije kako bi se dostigao planirani cilj da se do 2020. smanji njen udeo na oko 26 odsto", rekla je Brnabić na konferenciji o smanjivanju sive ekonomije, u organizaciji magazina Njuzvik.

Prema njenim rečima, najvažniji postulat na tom putu poreski moral odnosno plaćanje poreza, prijavljivanje radnika i izdavanje fiskalnih računa.

U suzbijanju sivih tokova glavnu ulogu imaće tri stuba, Poreska uprava i carina, objedinjen rad inspekcija i poreski moral. Pod lupom je i šta je to društveno odgovorna firma.

"Strašno je ako imate firmu i ona 30 odsto radnika ne prijavljuje platu, nego im isplaćuje minimalac a ostatak u kešu, a onda se ta ista firma brendira kao društveno odgovorna samo zato što je sredila neko odeljenje bolnice", navodi Brnabić.

Ministarka je navela da je Zakon o inspekcijskom nadzoru čija je primena počela u avgustu prošle godine već dana važne rezultate, pa je tako broj novoregistrovanih preduzetnika veći za 18,8 odsto u odnosu na period pre početka primene tog zakona.

Brnabić je istakla da je primetno i smanjenje ođavljivanja preduzetnika za 17,3 odsto, što kako je navela da manje prelaze u zonu sive ekonomije.

Rekla je da se i poreska uprava bori za to da obezbedi fer uslove za poslovanje.

Ministarka je najavila da će uskoro biti organizovan tender za uvođenje platforme E-inspektor, a da će idućeg meseca biti organizovana i fiskalna lutrija kojom će se nagrađivati građani koji uzimaju fiskalne račune.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koordinira rad svih inspekcija u Srbiji budući da je to novina koja je uvedena Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Od početka objedinjenog rada inspekcija, broj novootvorenih firmi mesečno raste 23 odsto, dok je broj onih koje su ugašene ili prešle u sivu zonu 15 odsto manji. Samo nakon kontrole inspekcije rada, zaposleno je 11.000 radnika na crno.

"Doprinosi u PIO Fondu su veći od plana za pet ili šest milijardi dinara. To je borba protiv sive ekonomije, to su ovi ljudi koji taj novac ne bi uplatili", ističe ministar za rad boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. 

Goran Knežević, ministar privrede, ukazuje da je godišnji iznos novca koji je van legalnih tokova oko 300 miliona evra. "Vi vidite šta može da se uradi za taj novac", dodaje Knežević. 

Zbog bolje naplate doprinosa, od početka godine za isplatu penzija je iz budžeta povučeno 17 milijardi dinara manje. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи