Čadež: Bez statistike privreda i ulagači ne mogu da planiraju

O poboljšanju kvaliteta statističkih informacija, korišćenju svih raspoloživih izvora, o manjoj opterećenosti statistike, ali i istovremenom povećanju njene efikasnosti, razgovaralo se na skupu "Zajednički put udružene države ka efikasnoj i izdrživoj saradnji".

U organizaciji Republičkog zavoda za statistiku i Privredne komore Srbije ovaj prvi međuresorski sastanak treba da doprinese povezivanju državnih organa kako bi se na viši nivo podigao statistički informacioni sistem Srbije.

Direktor Zavoda Miladin Kovačević u izjavi za Tanjug podsetio je da statistika, kao osnovna pretpostavka za donošenje određenih politika, planiranje i obaveštenje o svim relevantnim činjenicama, sada ulazi u novi fokus i da ima i veću odgovornost i nove izvore podataka.

"Tu su sada pre svega administrativni izvori podataka, klasična standardna statistička istraživanja, ali i privatni izvori, kao i novi vetar koji dolazi iz evropskih institucija i naš statistički sistem to mora da prati i da se prilagođava", rekao je Kovačević.

Prilagođavanje je potrebno, dodao je, i po zadacima koje podrazumevaju procesi pridruživanja EU, a za Srbiju je tu posebno bitno poglavlje 18 koje se bavi statistikom, ali i ostala poglavlja gde statistika učestvuje time što obezbeđuje podatke.

On je dodao da je RZS inicirala promene zakona o zvaničnoj statistici u Srbiji a kako bi se obezbedio viši nivo nezavisnosti i jača kordinaciona uloga statistike u skladu sa evropskom regulativom o zvaničnoj statistici i evropskim kodeksom.

Predsednik PKS-a Marko Čadež rekao je da se Komora pridružila organizaciji ovog skupa, jer je prepoznala značaj udruživanja koji vodi ka efikasnoj saradnji.

Kako je rekao, bez pouzdanih i objedinjenih baza koje su uporedive, ni privreda ni investitori ne mogu kvalitetno da planiraju i donose kvalitetne odluke, te bi, dodaje, i druge institucije u Srbiji trebale da funkcionišu kao RZS, koji je dosta unapredio svoj način poslovanja i uskladio ga sa EU standardima.

Inače, kako je naveo Kovačević, na današnjem skupu učestvuju predstavnici državnog, privatnog i nevladinog sektora, kao i akademskih institucija, a cilj je skupa da doprinese podizanju svesti o tome da su neophodni saradnja i prilagođavanje statistike u Srbiji evropskim standardima i strategiji razvoja statistike do 2020. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара