Stanovi na doboš, noćna mora kreditnih platiša

Raste broj stanova koji se nalaze na dobošu, jer je zbog neplaćanja rata kredita banka pokrenula hipoteku. Ipak, u ukupnom broju stambenih kredita to je još mali broj. Imaju li banke računicu i strpljenja pre nego što raskinu ugovor sa klijentom i oduzmu mu nekretninu?

Sa datumom javne prodaje i početnom cenom u oglasima i stanovi i kuće. Aktivirana hipoteka je noćna mora kreditnih platiša, a u udruženju "Efektiva", iako ne vode zvaničnu evidenciju, kažu sve je više onih koji rate ne mogu redovno da plaćaju.

"Dva do tri poziva dnevno se tiču te problematike, da li je hipoteka već aktivirana, ili je tu već neka neposredna opasnost da će doći do aktiviranja hipoteke. Ti pozivi su sve učestaliji, što je i logično, jer se mi bavimo kreditima u švajcarskim francima", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita imaju precizne brojeve. Osiguravaju oko 90.000 stambenih kredita, a 1.100 kuća i stanova je otišlo na doboš u poslednjih dvanaest meseci.

Vladimir Vidojković iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita kaže da, ako se pogleda poslednjih pet godina, taj broj dospelih kredita je veći iz godine u godinu i, poredeći ga sa ukupnim brojem stambenih kredita, on je još na niskom nivou.

"Prema našim podacima, prodato je do sada 58 nepokretnosti, što je povećanje u odnosu na 2015. godinu, ali ne značajno povećanje, prethodno je bilo 48", kaže Vidojković.

Svaka banka ima svoju politiku i granicu za pokretanje hipoteke. Upućeni tvrde da su uglavnom slične i da im je zajednička fleksibilnost – kada odlučuju da dug naplate prodajom nepokretnosti.

"To je onaj krajnji slučaj kada ne postoji nijedno rešenje da će klijent ikada biti u stanju da nastavi da otplaćuje kredit, onda ona pokušava, čak i tada će pokušati još nešto kako bi pomogla klijentu, ali ako baš ne može, onda ona pokreće proceduru oduzimanja stana", kaže dr Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije.

Osim što im prodaja nepokretnosti nije u opisu osnovnog posla, banke zbog još jednog razloga odlažu aktiviranje hipoteke.

"Bilo koje izlaganje javnosti poteza banaka koji uslovno idu na štetu, iako je to normalan pravni postupak oduzimanja stana, to nijednoj banci ne odgovara, jer utiče na reputaciju", kaže Musabegović.

I udruženja koja štite prava klijenata banaka i stručnjaci saglasni su da, ako dođe do kašnjenja otplate, jedini lek je odlazak u banku. Pre pokretanja hipoteke, savetnik može da ponudi širok spektar mera: od zamrzavanja kredita, smanjenja rate do refinansiranja kredita.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво