Poslovni forum Srbija–Slovenija

Premijer Aleksandar Vučić je na poslovnom forumu Srbija–Slovenija ocenio da dobru šansu za unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje vidi u vojno-ekonomskoj saradnji i u turizmu. Predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar je istakao da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje dve zemlje. Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da su privrede dve zemlje oduvek bile povezane, i da se nada da će već ove godine trgovina dostići više od milijardu evra.

Aleksandar Vučić je, govoreći pred učesnicima Foruma u Privrednoj komori Srbije, naglasio da dve zemlje nemaju nikakvih političkih prepreka, da imaju dobre, iskrene i prijateljske odnose.

Premijer Vučić je ukazao da ima više oblasti u kojima očekuje veći razvoj, dodajući da može biti ostvarena bolja vojno ekonomska saradnja.

"Plašim se da će u budućnosti biti još veće tržište za tu robu. Mislim da tu imamo izvanredan prostor za saradnju", naglasio je Vučić. 

Ukazao je da je druga oblast u kojoj postoji veliki prostor za saradnju turizam, te je pozvao slovenačke investitore da pogledaju srpske banje.

Vučić je podsetio da u Srbiji postoji Vrnjska banja sa vodom od 116 stepeni, temperatura kojoj nijedna u svetu nije ni blizu, a istovremeno Srbija gubi 140 litara u sekundi te vode, koju ne koristi ni za šta.

"Potrebni su nam tu pomoć i znanje Slovenije", kazao je premijer Srbije.

Izjavio je i da postoji potencijal i u agrokompleksu, dodajući da mu je drago što su ministri poljoprivrede imali dobre razgovore. 

Izrazio je uverenje da će mogućnost dugoročnog zakupa zemljišta doprineti razvoju svih industrija.

Takođe je kazao da postoji šansa i u zajedničkom izlasku na treća tržišta, posebno kada je reč o vojnoj industriji, ali i drugim ekonomskim granama.

Pored toga, smatra da bi bio koristan i zajednički program za turiste iz drugih zemalja.
Na kraju je Vučić podsetio da će Srbija imati minimalan deficit krajem godine. 

"Deficit neće ići ni jednog trenutka preko 1,7 ili 1,8 odsto, a biće i značajno manji. Previđa nam se stopa rasta od 2,7, a mislim da će do kraja godine biti 2,8 odsto. Dogodine se predviđa da rast bude 3 osto, a mislim da će biti i više", nalasio je Vučić.

Srpskim kompanijama koje ulažu u Sloveniji rekao je da su dobrodošle u vladu Srbije, jer smatra da postoji dobar kontakt sa slovenačkim kolegama u slučaju problema.

Vučić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih ministara u PKS-u, rekavši da je to još jedan dokaz obostrane zainteresovanosti za saradnju.

Slovenija je, kako je podsetio, među prvih deset najvećih spoljnotrgovinskih partnera i investitora, a slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 ljudi.

"Želim da dugo ostanu u Srbiji i prave ozbiljan profit, a s druge starne, krenule su i srpske investicije u Sloveniju", objasnio je Vučić. 

Cerar: Vlada Srbije postiže dobre ekonomske rezultate

Predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar pohvalio je ekonomske rezultate koje postiže Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ističući da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje dve zemlje.

Cerar je na poslovnom forumu Srbija–Slovenija rekao da on i Vučić pokušavaju da urade sve za napredak svoje zemlje i naroda, kao i da razumeju da su promene u društvu brze i da moraju ići u korak sa vremenom.

“Zasedanje dve vlade potvrđuje dobre prijateljske odnose dve zemlje”, naglasio je Cerar, ističući da vlade Srbije i Slovenije u svim oblastima traže mogućnosti za partnerstvo.

On je istakao da je prirodno da se fokusiraju na saradnju u ekonomiji i na saradnju u mnogim drugim oblastima u društvu.

“Obe zemlje imaju lepa prirodna bogatstva”, naglasio je Cerar, dodajući da u Srbiji ima više od 1.000 slovenačkih preduzeća, koja zapošljavaju oko 25.000 ljudi. 

On je rekao da se robna razmena dve zemlje konstantno povećava i da je sada na nivou od oko 300 miliona evra, i da bi mogla da bude veća.

Dodao je da se pojavljuju i srpski investotori u Sloveniji, i to sa veoma odgovornim pristupom.

“"Najvažnije je da privrednici jačaju saradnju. Ako budemo gradili prijateljske odnose dva naroda, obe države će prosperirati od te saradnje”", naveo je Cerar.

Naglasio je da u mnogim oblastima postoji potencijal za saradnju, a posebno u oblasti digitalizacije, ali i u stočarstvu i turizmu.

"“Možemo u turizmu zajednički nastupiti na trećim tržištima i ponuditi zajedničke aranžmane i razgledanje regiona"”, dodao je Cerar. On je na kraju obraćanja poručio – drži se novog puta i starog prijatelja.

"Privrede dve zemlje oduvek bile pozitivne" 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je, otvarajući Poslovni forum Srbija–Slovenija u Beogradu, istakao da su privrede dve zemlje oduvek bile povezane, i da se nada da će već ove godine trgovina dostići više od milijardu evra. 

Marko Čadež je, u svom izlaganju, rekao da je svake godine sve više učesnika na forumima i sve više poslova koji se sklapaju, što pokazuje da postoji veliko interesovanje.

Čadež je podsetio da je Slovenija u Srbiji među prvih deset trgovinskih partnera, a među investitorima, sa obimom od 1,2 milijarde evra, ispred nje su samo Italija i Austrija.

"Za Srbiju je Slovenija uvek bila u mnogo čemu uzor i njena iskustva su dragocena. U mnogim stvarima je Slovenija u bivšoj Jugoslaviji prednjačila, pa tako i u malim i srednjim preduzećima, i to u vreme kada se na privatnike nije gledalo blagonaklono", ukazao je Čadež.

Čadež je rekao da je i u odluci da krene evropskim putem Slovenija prednjačila, u vreme kada se politika ostalih vodila oko nekih drugih tema.

Takođe i u turizmu, kako je konstatovao, Slovenija prednjači sa odličnim rezultatima, ali i u svesti o potrebi ulaganja u zaštitu životne sredine.

Svojim uspešnim poslovanjem slovenačke firme su promovisale Srbiju kao poslovnu destinaciju, naglasio je Čadež, dodajući da su Slovenci na vreme došli na naše tržište, prepoznali njegov potencijal, i uključili u privatizaciju, ali i počeli da grade uspešne priče.

"Iako srpski izvoz u Sloveniju polako raste, naša želja i interes jesu da u trgovini prevaziđemo deficit, da razmenu uravnotežimo, da srpska roba bude na slovenačkom tržištu i da dovedemo još investitora iz Slovenije, ali i srpskih investitora na slovenačko tržište", ukazao je on.

Takođe je istakao da je cilj i da mala i srednja preduzeća iz Srbije uđu u dobavljačke lance slovenačkih firmi, te da zajedno ozbiljnije krenemo u infrastrukturne i biznis projekte kojima bismo gradili još bolje veze, ali i zajednički nastup na trećim tržištima, i da zajedničkom turističkom ponudom privučemo turiste.

Predsednik Privredne komore Slovenije Marja Mačkošek je ocenio da je današnje zajedničko zasedanje vlada prilika da se privredne komore informišu o poslovnim mogućnostima, te upozore na potrebe privrede, kao i da zahtevaju stvaranje stimulativnog okruženja u našim državama.

"Sada je vreme da politika uzvrati uslugu", uveren je Mačkošek.

Mačkošek je rekao da je Slovenija danas u odličnom ekonomskom stanju, sa dobrim izgledima za budućnost, to jest rastom iznad proseka EU.

Ti dobri rezultati se, kako je dodao, temelje na razuđivanju privrede, sanaciji bankarskog sistema i vitalnosti slovenačkog izvoza.

"Nažalost, politika ne prati privrednike dovoljno brzo. Oporezivanje nije stimulativno, kao ni zakonodavstvo", kritikovao je predsednik Privredne komore Slovenije.

"Svesni smo da nismo država ni ekonomija niskih cena, ali želimo da budemo aktraktivni i agilni. Povećana dodatna vrednost, konkurentnost i inovativnost slovenačke ekonomije odražava se i na Srbiju. Prošle godine je dostgnut najveći obim razmene", naveo je Mačkošek.

"Srbija deveti najveći spoljnotrgovinski partner Slovenije" 

Mačkošek je dodao da je Srbija deveti najveći spoljnotrgovinski partner Slovenije, a da svojim investicijama slovenačke firme i dalje osiguravaju više desetina hiljada radnih mesta.

Govoreći o EU, on je kazao da se Unija nalazi na raskrsnici, i da se čini da evropski narodi manje u nju veruju, ali da Slovenija zastupa stav da je za opastanak i proširenje EU doprinos blagostanju.

Mačkošek je dodao da slovenački privrednici žele da ojačaju svoj položaj na tržištu Srbije, a prednost je što se privrednici razumeju i poznaju.

Inače je na poslovnom forumu, kako je saopšteno, zakazano 150 poslovnih razgovora.
Trgovinska razmena Slovenije i Srbije od januara do avgusta je iznosila 623,7 miliona evra i beleži povećanje od 9,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz Srbije u Sloveniju iznosio je 281,6 miliona evra, što je rast od 12,3 odsto, a uvoz iz Slovenije je povećan za osam odsto u odnosu na isti period 2015. godine, i iznosio je 342,1 milion evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара