Naftne kompanije ne očekuju velike cenovne skokove

Od kraja septembra i dogovora članica OPEKA - zemalja izvoznica nafte da će smanjiti proizvodnju, cena sirove nafte je uglavnom rasla. Barel košta od 51 do 53 dolara, što je i 10 dolara više nego letos, zbog čega poskupljuju i derivati na pumpama. Iako je svetsko naftno tržite ojačalo, u naftnim kompanijama ne očekuju velike cenovne skokove.

Taksista iz Beograda Goran Mileković prati kretanja na naftnom tržištu jer mu ona direktno utiču na posao. Koristi, kaže, popuste koje daju pumpe i svakodnevno pravi kalkulacije.

"Za pun rezervoar treba mi sedam hiljada dinara, ali nema šanse da za toliko sipam. Sipate za hiljadu, hiljadu i po dinara, s tim što taksisti imaju kartice, razne popuste. Meni auto troši osam litara gradske vožnje na sto kilometara. Morate da sipate za hiljadu i po dinara svaki dan, to je od prilike deset litara", kaže Goran.

Iz naftnih kompanija podsećaju da je isti skok cena nafte bio u junu. Iako cene derivata diktiraju svetske berze, ponuda, tražnja i kurs dolara, na pumpama do kraja godine ne očekuju veliki skok maloprodajnih cena.

"Svakako da će se ta promena odraziti i na promenu cene goriva i u Srbiji ali to nikada nije drastično i dramatično . Evo na primer cena sirove nafte od februara do danas je povećana za oko 60 odsto. Ni slučajno derivati nisu toliko skuplji. Skuplji su svega osam do 10 procenata", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. 

Prošle godine, zbog sunovrata cena nafte, svi svetski proizvođači smanjili su investicije u istraživanja i nove bušotine. Očekuju postepeni oporavak.

"Ne očekujemo da će cena barela u narednom periodu padati. Sve svetske analize pokazuju da će u naredne tri godine barel koštati između 50 i 60 dolara", kaže Andrej Kuku, generalni direktor "Lukoil Srbija".

Već dve godine cene nafte su pod pritiskom jer je ponuda veća od potražnje. Zemlje izvoznice nafte dogovorile su se da smanje proizvodnju za 700 hiljada barela dnevno, kako bi podstakle rast cena sirove nafte. Pitanje je kada će to i realizovati, jer je početkom godine jedan takav pokušaj propao.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи