Kad se žirant neprijatno iznenadi

Od ukupnog broja kredita u Srbiji, osam odsto ili oko 100.000 kao garanciju sadrži i potpis žiranata. Međutim, taj potpis nije obična forma, već jemstvo, pa se mnogi žiranti neprijatno iznenade kada im banka aktivira administrativnu zabranu ili čak zapreti oduzimanjem nekretnine.

Ako hoćeš da izgubiš prijatelja, pozajmi mu novac. To se desilo Aleksandru Iviću iz Banovaca, čiji je otac posle smrti prijatelja nastavio da otplaćuje njegov kredit. U međuvremenu, Aleksandar je izgubio i oca i posao, ali mu je ostao kredit očevog prijatelja. Sada je prinuđen da rasprodaje imovinu kako bi namirio nasleđeni dug.

Žirant Aleksandar Ivić kaže da prodaje sliku u nadi da će ipak skupiti neka sredstva za sledeću ratu.

"Bukvalno brat, majka i ja smo ostavljeni na milost i nemilost. Moja i bratovljeva plata su nam bile jedina sredstva za otplatu kredita, a, pošto smo ostali bez posla, bojim se da će nam aktivirati hipoteku", kaže Ivić.

Banke obično traže i jemstvo žiranta za neka kratkoročna potraživanja ili kupovinu stambenog i poslovnog prostora. Ipak, glavna garancija nije žirant već hipoteka na nekretninu i dobra procena kreditne sposobnosti.

Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora "Prokredit banke", kaže da je žirant prihvatljivo rešenje, ali da ne može da kaže da je to pravilo po kome banka uzima žirante.

"Pokušavamo da samo na bazi procene kreditne sposobnosti svakog pojedninačnog klijenta odobrimo te plasmane. Naravno, postoje krediti gde su žiranti obezbeđenje, ali pričamo o minimalnom broju kredita na nivou banke", kaže Smiljković.

Kada se iscrpe sve mogućnosti naplate duga od klijenta u problemu, koji se sastoje od pregovaranja, reprograma duga i ostalog – banka se odlučuje da naplati dug. Da li se dug naplaćuje od glavnog dužnika, jemca, ili od oba zajedno, banci je svejedno.

Zato je poverenje prilikom potpisivanja garancije od presudnog značaja, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

"Ako se desi da glavni jemac plati za dužnika obaveze, on ima pravo regresa prema glavnom dužniku. Ali obično je glavni dužnik svakako nesposoban da plaća, i onda se žirant nalazi u nezgodnoj poziciji da nešto plaća banci, a da to ne može da naplati od glavnog dužnika", kaže Đorđe Jokić, stečajni upravnik.

Osamdesetih godina prošlog veka, u nekadašnjoj Jugoslaviji žiranti su bili popularni i za potrošačke kredite, uglavnom za kupovinu nameštaja, novog automobila, pokućstva. Međutim, iako je dug često prelazio na teret jemca, oni se nisu ljutili na prijatelje – jer je inflacija posle godinu ili dve obezvređivala rate. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 21. okt 2016, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

e sad..

ma to je glupost,smesno je cuti tako nesto,treba da se zali medjunarodnom sudu za ljudcka prava.. sta bre on covek ima veze sa tim sta je njegov otac uradio sa tamo nekim njegovim prijateljem,razumem da si naslednik kuce pa da nasledis dugovanja za porez ako nije placan ili tako nesto pa da platis drzavi porez e sad ako je njegov otac garantovao kao zirant i stavio svoju kucu kao garanciju e onda momak imao si sjajnog oca, sta da ti kazem...

(petak, 21. okt 2016, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

Tako nesto moze samo u Srbiji-

Srbija je drzava gde je zakon i pravni sistem cudo od gluposti? Da Vam ne nabrajam mnoge zakone koji su u civilizovanim drzavama reseni veoma jednostavno i prosto samo da kazem ovde o zakonu za uzimanje kredita za stan ili kucu.? Ako kupujete stan ili kucu Banka proceni kucu i uzima vam kucu kao garanciju i nista vise nema, nikakvi ziranti i vragovi. Ako prilikom problema sa otplatom Banka proda kucu i proda je za manje novca od vaseg duga to je bankina krivica sto je pogresno procenila vrednost kuce ili stana i Vi nemate nista sa time. I jios ovo- Banka nikako nemoze da proda vasu kucu ispod vrednosti kuca ili stanova u predgradju gde vam je kuca ili stan, vec po vrednosti po kojoj se kuce u tom delu grada prodaju! Ako kupite kucu naprimer za 100-hiljda Evra i isplatili jedan deo Vi vasu kucu slobodno mozete stavitei na prodaju bez pitanja Banke ali Banka uzima svoj novac jer se samo nje moze platiti a ostatak stavlja na Vas racun. A da bi ispricao i o drugim zakonima koji su prosti i jednostavni u civilizovanom svetu trebao bi da Vam napisem knjigu. Mnogo sam se puta upitao? Ko napisa ove nase zakone i koji su to pravnici i stricnjaci koji su ih napisali? Gde te silne skole zavrsise i kako i sta naucise?! Zasto ne prepisemo zakone iz drugih drzava gde su oni prosti i jednostavni pobogu brate i gde nijedno sudjene ne traje godinama kao kod nas!?

(petak, 21. okt 2016, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Strasno

Covek nije imao ni pojma da je mozda njegov otac bio zirant i sada ni kriv ni duzan otplacuje nesto sto nikada nije ni video, i to ide u nedogled dok se ne otplati dug a kamata raste i raste. Isti slucaj sam ja imao u svojoj porodici kada je preminuo moj stric koji je podigao kredit, naravno posto je odrastao covek i ziveo je sam niko nije znao za taj kredit, na ostavinskoj raspravi banka se nije ni pjavli tako da 4 godine nismo ni znali za kredit a onda se pojavila neka zelenaska agencija - advokati iz novoga sada koji su poceli da proganjaju mog oca. I verovali ili ne moj otac sa 14000 penzijom 10000 placa kredit sa sve zateznim kamatama kao da smo mi krivi sto nismo znali za kredit. Tako da znali ili ne sigorno ste zirant nekome, i daleko bilo smrt najblizih moze i vas da odvede istim camcem do neba

(petak, 21. okt 2016, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Nema spasa

Korisnik kredita može da prekine ili izbegne plaćanje. Njegov jemac ili žirant - nikako.