(Ne)korektne subvencije u IT sektoru

Ministarstvo privrede je odlučilo da dodeli podsticajna sredstva za ulaganja šest stranih kompanija, među kojima je i softverska kompanija "Endava" d. o. o. Beograd. Iako odluka još čeka odobrenje Vlade, prilično je uzdrmala IT zajednicu u Srbiji, tvrde da se privilegovanjem bilo koje kompanije iz tog sektora stvara nejednaka tržišna utakmica. I to na terenu kojem nedostaje igrača.

Oni nisu zabrinuti za egzistenciju, jer u njihovom poslu nezaposlenih nema. IT stručnjake, baš zato, brine najnovija vest iz Ministarstva privrede.

"Savet za ekonomski razvoj doneo je preporuku da se dodele podsticajna sredstva za ulaganja šest kompanija, među kojima je i 'Endava' d. o. o. Beograd, koja će u narednih nekoliko godina uložiti 4,3 miliona evra i zaposliti 324 nova radnika na neodređeno vreme. Na osnovu toga, ta kompanija bi mogla da ostvari pravo na podsticajna sredstva od 1.622.177 evra", navode iz Ministarstva privrede.

Za milionske podsticaje mogle su da se prijave i domaće kompanije, dodaju u Ministarstvu. Ali, IT stručnjaci ne prave razliku i smatraju da subvencionisanje bilo koga stvara nelojalnu konkurenciju na tržištu, kojem manjka minimum 30.000 stručnjaka.

"Oni ne mogu zaposliti te ljude sa tržišta, jer ih na tržištu rada nema, samo ih mogu zaposliti od drugih ljudi. Šteta bi mogla da nastane kroz to da druge firme, zbog toga što nemaju subvenciju, ne mogu da ponude tako dobre uslove svojim zaposlenima", kaže Vukašin Stojkov iz "Startita".

Ministarstvo odgovara: otvoreni smo za dijalog i podršku svakoj dobroj inicijativi, kojih IT zajednici ne manjka.

"Svakako bi dodatna inicijativa bila da, ukoliko država dolazi, da na neki način ojača IT sektor, da sve resurse usmeri na edukovanje novih stručnjaka, kojih užasno mnogo fali", ističe Stojkov.

"Svesna nedostatka kadrova u ovom sektoru, Vlada je usmerila svoje aktivnosti na jačanje kadrovskog potencijala kroz uvođenje dualnog obrazovanja, ne samo u srednjim školama već i u visokoobrazovnim ustanovama. Nastojimo da animiramo i akademsku zajednicu, kako bismo što pre prevazišli problem", naglašavaju iz Ministarstva privrede.

Predloga za podršku IT sektoru ima i sa strane.

"Što manje birokratije i što manje troškova u poslovanju da se osposobi i da firme u javnom sektoru mogu efikasno da naplaćaju svoje usluge koje isporuče u inostranstvu, a ne da na njima debelo zarađuju banke i državna birokratija. Takođe, ove firme u velikoj meri traže da se i porezi i doprinosi spuste, kao što traže i ostali preduzetnici u Srbiji", objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Zbog odluke o podsticajima, koja je zabrinula IT zajednicu, pokrenuta je i peticija kojom se traži povlačenje subvencija softverskoj kompaniji. Do sada ju je potpisalo tri hiljade ljudi zabrinutih za zdravlje, kako se često naziva, najzdravije privredne grane u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво