Vučić: Sve zavisi od nas, naše marljivosti, truda i energije

U Kikindi je otvorena francuska fabrika za proizvodnju metalnih delova za automobilsku industriju "Mekafor". Investitori ne bi dolazili da ovde nema posvećenih radnika, poručuje premijer Aleksandar Vučić.

Vrpcu su svečano presekli premijer Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, u prisustvu vlasnika i predsednika UO kompanije "Mekafor" Nikolasa Grosdidijea.

U kikindskom pogonu biće angažovano 55 radnika, uglavnom nekadašnjih livničara, a planirano je da se broj zaposlenih povećava sa širenjem posla. 

Vučić je rekao da Srbija ima sve bolje trgovinske odnose sa Francuskom i da su francuskim kompanijama, kao i drugim investitorima, u Srbiji omogućeni najbolji uslovi za poslovanje.

"Ovde nije bilo ništa. Ovo je početak za industrijsku zonu, to je velika prednost za investitore, zato očekujemo još jednu veliku komaniju koja bi zaposlila 400 ljudi. Molim Francusku da i dalje ulaže u Srbiju, da bude mnogo fabrika, da guramo do dvocifrenog broja", naglašava Vučić.

Prema njegovim rečima, stanje u državnom budžetu nikad nije bilo bolje, što stvara uslove da se sa misijom MMF-a, koja je od danas u poseti Srbiji, razgovara o povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

"Ti rezultati ne bi bili tako dobri da nije investitora koji ulažu u Srbiji, a oni ne bi dolazili da ovde nema dobrih i posvećenih radnika", rekao je Vučić.

Dodao je da u ne vidi nikakav problem da Srbija dalje napreduje, izuzev spoljnih izazova.

"Sve zavisi od nas, naše marljivosti, truda i energije", istakao je Vučić.

Premijer je rekao da voli da gleda u budućnost i da se stvari ne menjaju za godinu ili dve dana, ali da ćemo, ukoliko budemo išli u dobrom smeru, na horizontu videti mnogo bolje stvari.

"A kod naših radnika video sam ogromnu želju da napreduju, da urade nešto za sebe, svoju porodicu, grad i zemlju. Mi ćemo se zato truditi da pomognemo na svaki mogući način", ukazao je premijer.

Kada je reč o Kikindi, Vučić je rekao da je otvaranje francuske fabrike i odluka da taj grad dobije podzonu sa istim uslovima kao subotička slobodna carinska zona, samo početak industrijske zone u Kikindi.

Podsetio je da je na granici sa Rumunijom otvoren granični prelaz, ali da radi samo 12 sati, i da će o tome razgovarati sa rumunskim premijerom 10. novembra u Temišvaru.

"Naći ćemo se i jedna od tema će biti Kikinda. Pokušaćemo da se dogovorimo i napravimo prelaz za kamione, robu, autobuse, da radi 24 / 7, jer bismo time dodatno doprineli ulaganju i investicijama u ceo Banatski okrug", rekao je premijer.

Vučić je zahvalio premijeru Francuske Manuelu Valsu na prijemu u septembru, ističući da je to što je predsednik Vlade Francuske izdvojio dva i po sata da sa srpskim premiijerom razgovara, velika čast za njega lično i za Srbiju.

Predsednik upravnog odbora Nikolas Grosdidije ističe da je firma u Srbiji najpre našla duboku ukorenjenost industrije, visok nivo tehničke kulture i kvalifikovanu radnu snagu.

"Pored toga, vlasti su nam olakšale ovaj projekat. Nakon nekoliko godina u Senti, došlo je vreme da ojačamo svoje mesto u Srbiji izgradnjom postrojenja u Kikindi", napominje Grosdidije.

Grosdidije je ukazao da je objekat izgrađen u rekordnom roku i najavio da će "Mekafor" nastaviti da investira u Srbiji.

Istakao je da sa ponosom otvaraju novu fabriku, te istakao da imaju velike planove za tržište Jugoistočne Evrope. 

"Francuske investicije biće još veće"

Ambasadorka Francuske Kristin Moro je rekla da postoji veliko interesovanje francuskih privednika za Srbiju i izrazila očekivanje da će talas francuskih investicija u narednom periodu biti još veći dolaskom novih firmi u našu zemlju.

Moro je poručila da će Francuska nastaviti da daje veliku podršku evrointegracijama Srbije.

"Informišemo francuska preduzeća o srpskom tržištu", rekla je Moro dodajući da je u porastu robna razmena dve zemlje precizirajući da je u 2015. ona bila viša za 80 odsto u odnosu na 2010, kada je iznosila 750 miliona evra.

Izrazila je nadu da će ukupna robna razmena dveju država prekoračiti milijardu evra.

"Francuska preduzeća su svesna prednosti geografskog položaja Srbije, kvaliteta radne snage i načina na koji ih dočekuju vlasti u Srbiji", naglasila je Moro i dodala da francuske firme u Srbiji zapošljavaju 10.000 ljudi.

Gradonačelnik Pavle Markov je izjavio da se otvaranjem ove fabrike šalje poruka sigurnosti svim investitorima koji dolaze u Kikindu.

Markov je zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na podršci za razvoj industrijske zone i dovođenje novih investitora.

"Mekafor" je prvi investitor u novoj industrijskoj zoni, a gradonačelnik kaže da je ta kompanija dobar primer kako kompanije treba da posluju.

Markov je ukazao da Kikinda ima bogatu industrijsku tradiciju i da je 75 odsto proizvodnje izvozno orijentisano, a najviše u EU.

"Mekafor" je među tri najveća evropska proizvođača metalnih delova za automobisku indstriju i u više fabrika u svetu zapošljava oko 120.000 radnika.

Fabrika je izgrađena u industrijskoj zoni u Kikindi i prostire se na placu od 48.000 kvadratnih metara, koji je "Mekafor" platio 30 miliona dinara.

Kamen temeljac je postavljen u aprilu i reč je o grinfild investiciji.

Za brojne privrednike iz Francuske i ostalih evropskih zemalja organizovan je obilazak važnih gradskih lokacija i novoizgrađenih industrijskih zona, i poslovni forum sa prezentacijom investicionih mogućnosti Kikinde. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи