Vučić: Iduće godine završićemo Koridor 10

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da će sledeće godine biti završen kompletan Koridor 10, a da će Srbija već krajem 2017. imati više kilometara auto-puta od Hrvatske.

Aleksandar Vučić je prilikom obilaska radova na izgradnji deonice Caričina Dolina-Vladičin Han, na Koridoru 10, rekao da će država uraditi sve da se završe deonice Koridora i prema Makedoniji i Grčkoj i prema Bugarskoj, a da je jedino problematična deonica Levosoje-Srpska kuća.

"Srbija će već krajem sledeće godine imati više kilometara autoputa od Hrvatske. A pre samo pet ili šest godina govorili su da ih nećemo stići ni za 50 godina...", rekao je Vučić.

Kad je reč o Koridoru 11, Vučić kaže da će 31. oktobra ili 1. novembra otvoriti i deonicu na putu Ljig-Preljina i proći šleperom kroz tunel.

"Niste se smejali kad ste govorili da ne može da se prođe šleperom kroz tunel. Videćete svih 40,4 kilometara koji su na ponos građanima Srbije", rekao je Vučić novinarima tokom oblisaka radova.

Prema njegovim rečima, na Koridoru 11 biće završena deonica Lajkovac-Ljig, potom Obrenovac-Ub, dok se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora za finansiranje radova na deonici Obrenovac-Surčin.

Odgovarajući na pitanje da li će negde biti kašnjenja, Vučić je rekao da je moguće da se desi kašnjenje od mesec - dva, ali i primetio da je Srbija u izgradnji puteva kasnila 50 godina.

Premijer je rekao i da je na izuzetan način obavljen posao na najtežem delu terena na Koridoru 10, ukazujući da je reč upravo o deonici Caričina dolina - Vladičin Han, i istakako da je uz veliki rad postignut i veliki rezultat.

On je precizirao da je reč o najkomplikovanijoj i najtežoj deonici u dužini od 6,7 kilometara, plus 1.800 metara tunela "Manojlo", kao i svih 12 planiranih tunela.
Vučić je ukazao da samo taj deo Koridora i tunel "Manajle" koštaju Srbiju 81 miliona evra, što iznosi u proseku deset miliona evra po kilometru auto-puta.

Na tom delu puta, dodao je premijer, urađene su i najlepše kosine, iako je reč o najtežem terenu, a taj posao su dobro obavili JP "Koridori" i resorno ministarstvo.

Posebnu zahvalnost premijer je ukazao kompaniji iz Republike Srpske, koja je, kako je naveo, radila po kiši bez ikakvih problema...

"Ponosan sam kako to veličanstveno izgleda i tek kad dođete ovde možete da vidite koliko je Srbija i koliko je Grdelica lepa", podvukao je Vučić.

On je dodao da su građani Srbije na to čekali 70 godina, od Drugog svetskog rata, a da će sada, za manje od godinu dana, sve to biti otvoreno.

"Država sve isplaćuje na vreme, ne kasnimo", poručio je Vučić.

Premijer je rekao i da je ostalo da Kinezi urade i preostali 13 tunel i da će tada sa tunelima, kao najtežim objektima, biće završeno.

"Ovo će za ceo kraj mnogo značiti, otvaraćemo nove fabrike i pogone. Kad imate auto-put neuporedivo je lakše dovesti investitore, a neću da kažem ni koliko je to važno za turizam, koliko će da približi i Vlasinsko jezero, Vranjsku banju, Bujanovačku banju, mnoga mesta na jugu Srbije", ocenio je Vučić.

To je velika i važna stvar, istakao je premijer i čestitao radnicima na izuzetno obavljenom poslu.

Mihajlović: Vrednost projekata u transportu četiri milijarde evra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata u oblasti transporta četiri milijarde evra.

Ona je dodala da je vrednost potencijalnih projekata takođe blizu četiri milijarde evra.

Mihajlovićeva je rekla da se nada da će u Rigi biti potpisan ugovor o finansiranju deonice Surčin-Obrenovac, kao i da će uskoro biti potpisan komercijalni ugovor za prugu Beograd-Budimpešta.

"Završavamo Koridor 10, radimo na Koridoru 11, što je važno za ceo region", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da su infrastrukturni projekti vazni za zapošljavanje ljudi i veći privredni rast.

Mihajlović: U ponedeljak prvi kargo-avion iz Turske sleće u Niš

Ministarka Mihajlović najavila je da će prvi avion turske kompanije "Turkiš kargo" sleteti u ponedeljak na niški aerodrom "Konstantin Veliki".

Ona je, prilikom obilaska radova na Koridoru 10, rekla da će avioni Turkiš karga saobraćati jednom nedeljno na liniji Istanbul - Niš.

Ti avioni, kako je precizirala, imaju kapacitet da prevezu 1.000 tona tereta.
Izrazila je nadu da će to otvoriti mogućnosti za srpske kompanije na jugu Srbije da izvoze 1.000 tona svoje robe na najbrži način.

Prilikom nedavne posete niškog aerodroma, Mihajlovićeva je kazala da će Vlada Srbije u taj aerodrom uložiti još 6,5 miliona evra i podsetila da je do sada u niški aerodrom uloženo četiri miliona evra.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи