Izvoz u Albaniju sedam puta veći od uvoza

Centralni događaj u Nišu biće Privredni forum Srbija–Albanija, koji će otvoriti premijeri dve zemlje, Aleksandar Vučić i Edi Rama. Forum okuplja oko 300 predstavnika kompanija i privrednika iz Srbije i Albanije.

Povezivanje dva tržišta, uspostavljanje bolje poslovne saradnje i osnivanje albansko–srpske privredne komore sa sedištem u Tirani, biće neke od tema današnjeg zajedničkog sastanka u Nišu.

U Albaniju Srbija izvozi struju, lekove i prehrambene proizvode, a iz te zemlje uvozimo nameštaj, obuću, garderobu, gvožđe. Izvoz nam je sedam puta veći od uvoza.

"Ne postoji dovoljno informacija o potencijalima za saradnju, eventualno i zajedničke investicione projekte naših i njihovih kompanija", navodi predsednik PKS-a Marko Čadež.

Niška kompanija "Jumis" jedna je od retkih u Srbiji koja prehrambene proizvode izvozi u Albaniju. Na tom tržištu su gotovo 20 godina.

Milan Marković, direktor prodaje kompanije "Jumis" Niš, kaže da imaju pozitivna iskustva sa albanskog tržišta.

"Preporučujem svim kompanijama koje imaju kvalitetne proizvode i dobre cene da plasiraju robu na njihovo tržište", rekao je Marković.

Njihovi partneri iz Albanije kažu da će poslovni forum u Nišu biti prava prilika za sve kompanije da pronađu saradnika kako bi zajedno nastupali na tržištu EU i Zapadnog Balkana.

Alketa Noni iz albanskog "Mini investa" ukazuje da više od 30 srpskih kompanija posluje u Albaniji.

"Kod nas su vaši brendovi vrlo popularni, naročito oni u prehrambenoj industriji. Na biznis forumu kolege će razmeniti iskustvo, koje je u našem poslu veoma važno", kaže Noni.

Iz proizvodnih pogona u Nišu se put Albanije godišnje izveze robe za oko 250.000 dolara. Kada jedoga dana bude završen auto-put od Niša preko Prištine i Tirane do Drača, roba će iz Niša mnogo brže stizati do albanskog tržišta.

O tom važnom infrastrukturnom projektu razgovaraće dva premijera, čiji susret stručna javnost ocenjuje kao važan za poboljšanje odnosa dve zemlje

"Odnosi Albanaca i Srba su ključni za stabilnost na Balkanu. Od rata na Kosovu prošlo je 17 godina, a vrlo malo toga je urađeno i oko pomirenja Srba i Albanaca i oko neke veće saradnje Beograda i Tirane i uopšte među ljudima", rekao je novinar Fahri Musliju.

Politikolog prof. dr Slaviša Kovačević ukazuje da je neophodno suočavati se sa pitanjima i izazovima.

"Bolje razgovor, pa makar i pomaci bili postepeni – korak po korak, nego zamrznuti konflikt", rekao je Kovačević.

Na poslovnom forumu Srbije i Albanije učestvovaće oko 200 predstavnika srpskih i albanskih kompanija iz gotovo svih oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара