Čadež: Jačanje malih i srednjih preduzeća za uspešniji Zapadni Balkan

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da su nastavak reformi, makroekonomska stabilnost i infrastrukturno povezivanje preduslov ekonomskog rasta.

Jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća (MSP) i njihovo međusobno umrežavanje ključ je za povećanje konkurentnosti iuključivanja privreda regiona u evropske ekonomske tokove, ističe Marko Čadež.

"Jedini put da do tog cilja dođemo je saradnja unutar regiona i regiona sa EU", ocenio je u Briselu Čadež učestvujući na konferenciji "Unapređenje konkurentnosti MSP na Zapadnom Balkanu i Turskoj: izazovi i prilike u kontekstu procesa proširenja EU".

Čadež je tom prilikom podsetio da male i srednje kompanije čine 95 odsto privreda regiona i da je zato većina zajedničkih projekata privrednih komora Zapadnog Balkana okupljenih u Komorskom investicionom forumu (KIF) usmerena na podizanje kapaciteta ovog sektora.

U cilju podrške razvoju KIF-a, kako je najavljeno na skupu, intenziviraće se saradnja KIF-a i Evropske komisije.

Jedan od projekata KIF je izgradnja posebne platforme za mala i srednja preduzeća, koja će omogućiti pružanje zajedničkih servisa ovom sektoru za bolje umrežavanje, ali i lakši pristup izvorima finansiranja, što je posebno bolna tačka za MSP sektor, i efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova.

S tim u vezi Čadež je naveo da "komore imaju važnu ulogu u podršci kompanijama da privuku sredstva i uspešno upravljaju finansijama, posebno kada je reč o korišćenju novih vidova finansiranja.

"Istovremeno, potrebno je da ojačamo instrumente koji će olakšati bankama i drugim finansijskim institucijama da izađu u susret potrebama malim i srednjim preduzećima", rekao je Čadež.

Predsednik PKS-a je posebno istakao potrebu otklanjanja prepreka i granica poslovanju, povezivanja poslovnih zajednica, što je bitno za velike kompanije ali i posebno važno za mala i srednja preduzeća, koja tek nemaju kapacitet da se sama izbore za konkurencijom, da pobede na tenderima, dobiju i realizuju poslove na regionalnom i međunarodnom tržištu.

Kao primere dobre saradnje i umrežavanja kompanija Čadež je naveo aktivnosti PKS-a i Kosova, ali i predstojeći poslovni forum koji će u petak, 14. oktobra, u Nišu okupiti gotovo 300 privrednika Srbije i Albanije.

Na konferenciji u Briselu, koju su organizovali Asocijacija evropskih privrednih komora i predstavništvo Privredne komore Turske, o perspektivama razvoja MSP sektora govorili su i Bernard Brune iz Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova i Eneda Sulçe, predstavnica Privredne komore Albanije u Briselu.

Predsednik PKS-a ranije danas učestvovao je na zasedanju Komiteta za proširenje Evrokomore gde je predstavio aktivnosti KIF-a, a sutra će predvoditi delegaciju kompanija, članica PKS-a, na Evropskom parlamentu preduzeća na kome učestvuje 800 predstavnika privreda iz više od 40 zemalja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво