Vučić: Nastavićemo da razvijamo partnerstvo s Kinom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsednikom kineske kompanije Huavej za centralnu i istočnu Evropu i nordijski region Tangom Saomingom, posle čega je predstavljen projekat modernizacije srpske fiksne telefonije "ALL-IP".

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija nastaviti da razvija strateško savezništvo u svim oblastima sa Kinom i da će odnosi sa tom zemljom biti postavljeni stepenik više.

Vučić je na prezentaciji projekta modernizacije srpskog sistema telekomunikacije, koji realizuju kompanije Telekom Srbija i Huavej, rekao da Kina nije samo iskreni prijatelj Srbije, već i strateški partner.

"Ovo je posle Železare u Smederevu novi početak saranđe", rekao je Vučić i dodao da će već sledeće nedelje u Srbiju doći komapnije zainteresovane za stočarsku proizvodnju, hemijski kompleks, rudarstvo. Mnogo toga je pred Kinom i Srbijom, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je investicija Telekoma, koji je uložio 150 miliona evra, i kineske kompanije veoma važna za građane Srbije, jer će fiksna telefonija biti dramatično bolja.

Važno je, navodi, što će Telekom biti konkurentan i u zemlji i u regionu.

Navodeći da je Huavei jedan od lidera u svetu, Vučić je rekao da uz znanje te kompanije Srbija može da dostigne "visine" u regionu.

"Ovde nije reč samo o opremi, već i o izvođenju radova, što znači da će veliki broj naših ljudi biti zaposlen", rekao je Vučić.

U vezi sa tim, premijer je najavio da će na predstojećem sastanku "„16+1"“ u Rigu najveći broj ugovora potpisati Srbija, i biti neka vrsta primera za sve zemlje u regionu.

Vučić je kazao da mu se čini, kao što je rekao kineski ambasador Li Manćang, da bi Srbija mogla postati evropski Pakistan za Kinu.

Sa srpske strane, kako je dodao, postoji dobra želja, kao i lojalnost u odnosima sa Kinom koju doživljamamo kao velikog saveznika i prijatelja.

Građani, prema njegovim rečima, od te saradnje mogu imati samo veliku korist koja se ogleda i u ekonomiji, jer će to osetiti direktno po svoje novčanike.

Proces modernizacije fiksne telekomunikacione mreže 

Na osnovu ugovora potpisanog juna ove godine, prilikom posete predsednika Kine Si Đinpinga i delegacije kineskih ministara i privrednika Srbiji, Telekom će, u saradnji sa kompanijom Huavej, započeti proces modernizacije svoje fiksne telekomunikacione mreže.

Kako je predviđeno svi fiskni telefonski priključi korisnika srpske kompanije biće prebačeni na IP (internet protokol) tehnologiju.

Ugovorom Telekom investira do 150 miliona evra kako bi, kroz saradnju sa kompanijom Huavej, svojim korisnicima ponudio najkvalitetniji servis, pre svega, u domenu fiksnog interneta i multimedije.

Projekat modenizacije fiksne telefonske mreže će između ostalog omogućiti da veliki broj korisnika pre svega u urbanim sredinama bude realizovan na optici FTTH gde se korisničke brzine mogu kretati i do jedan gigabit u sekundi.

Optički pristup daje garanciju i za kvalitetniji razvoj svih budućih servisa, pa će svaka porodica moći da uživa u 4K video uslugama.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи