Brnabić: Tri načina da lokal nadoknadi smanjenje poreza

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da lokalne samouprave imaju tri načina da nadoknade smanjenje poreza na zarade koje je predviđeno Predlogom izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Ana Brnabić je novinarima u Skupštini Srbije kazala da je jedna od mogućnosti lokalnih samouprava da nadoknade to smanjenje, a za koju imaju prostora, da pojačaju borbu protiv sive ekonomije iako to nije njihova primarna delatnost.

"“Drugi prostor koji pomaže lokalnim samoupravama da nadoknade svoj gubitak jeste da ažuriraju bazu podataka imovine, jer se nakon toga prihod od poreza na imovinu u proseku povećao za 26 odsto"”, kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, ukoliko se ažurira baza podataka imovine, lokalne samouprave će moći da smanje porez na imovinu, ali to će imati veći efekat zbog povećane naplate.

Brnabićeva je ukazala i da će povećanje minimalne zarade po radnom času sa 121 na 130 dinara, a koje važi od 1. januara 2017, takođe uticati da se nadoknadi smanjenje poreza na zarade koji ide lokalnim samoupravama.

U narednoj godini minimalna zarada će biti na nivou od 22.620 dinara za mesece koji imaju najmanje radnih časova (168), 22.880 dinara za mesece sa 176 radnih sati, a najveći iznos biće 23.920 dinara u mesecima sa najvećim brojem radnih časova (184).

Brnabićeva je navela i da se Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava u Skupštini Srbije donosi kako bi se prevazišle slabosti postojećeg sistema finansiranja lokalnih samouprava, odnosno da bi se uspostavila ravnoteža u raspodeli porihoda između centralne vlasti i lokalnih samouprava.

Ona je kazala i da lokalne samouprave tim predlogom izmena neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara.

Ponovila je i da je Predlogom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno da će od ukupnih poreza na zarade koje se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će Beogradu prihodi biti smanjeni više, odnosno da glavnom gradu umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво