Švajcarske lekcije iz ruralnog razvoja

Srbija je već dugo u vrhu liste evropskih zemlja po razlici u razvijenosti - najrazvijeniji je beogradski region, a najnerazvijeniji jug i istok zemlje. Jedno od merila je prosečna zarada koja je u Beogradu 56,5 hiljada dinara i dvostruko je veća nego u Topličkoj i Jablaničkoj oblasti.

Da bi se razlike smanjile i podstakao razvoj privrede, država od pre dve godine najavljuje izmene Zakona o regionalnom razvoju. U međuvremnenu, kažu, pokušavaju da podsticajima privrednicima povećaju konkurentnost. 

Kako to rade u Švajcarskoj gde je između sela i grada razlika u zaradi do 20 odsto, proveravala je na poziv tamošnje Vlade i ekipa RTS-a. 

Nisu lepi pejzaži jedina sličnost Srbije i Švajcarske, i njih muči to što im mladi posle školovanja ostaju u velikim gradovima. Da bi to promenilo švajcarska država i kantoni ulažu velika sredstva kroz programe regionalnog i ruralnog razvoja, subvencije poljoprivrednicma dostižu i 90 odsto i promovišu se lokalni proizvodi.

"Moj brat je nasledio imanje od roditelja, a ja sam se posle fakulteta odlučio za ekološku poljoprivredu. Zakupio sam zemljište i dobijam uobičajene subvencije - za 44 hektara dobijem 150 hiljada franaka godišnje... Polovinu svega što proizvedem, trudim se da prodam u regionu", kaže Kurt Bruner, poljoprivrednik.

Da bi jaja i mleko s Kurtovog imanja lakše dospeli do kupaca u Cirihu, on je postao član "Natulija", jedne od 150 regionalnih organizacija u Švajcarskoj koje pomažu lokalnim proizvođačima u osvajanju tržišta. 

"Mi radimo s proizvođačima iz 13 opština i 260 njihovih proizvoda sa posebnom oznakom regionalnog se prodaje u lokalnim supermaketima najvećih trgovinskih lanaca. Uslov je da 80 odsto sastojaka bude iz regiona, i da proizvođač ima sertifikat, jer za nas je regionalno jednako kvalitet", kaže Kornelija Šeli, vođa projekta "Naturli".

To misle i potrošači u Švajcarskoj – za hranu iz okoline spremni su da plate i znatno više.

"Ako hoćemo da se razvija naš kraj, onda moramo i sami da imamo svest i da kupujemo prizvod iz tog kraja. To je i ekološki važno, jer proizvod ne mora da putuje pola sveta i znamo od koga kupujemo mleko, sir, od koga je jabuka, meso. Tako to rade Švajcarci. U Srbiji ljudi uvek misle da je bolje ono što dolazi iz inostranstva, a to svakako nije tako", smatra Aleksandar Grunauer iz GIZ-a. 

Svaka država kreira mere prema stepenu svog razvoja i potrebama stanovništva, kažu u našem Ministarstvu poljoprivrede.

Dragan Mirković, pomoćnik ministra poljoprivrede, napominje da je Srbija u toj fazi razvoja da su glavne mere koje se tiču konkurentnosti fokusirane na investicije, unapređenje proizvodnje, podizanja stnadarda

"Ono što je nedostatak Srbiji i gde sigurno postoje ogromne potrebe je ruralna infrasturktura. Teško je govoriti o ekonomki održivom razvoju i investicijama ukoliko nemate ruralnu infrastrukturu", ukazuje Mirković.

Mogli bi kaže i srpski seoski putevi da budu poput Švajcarskih, uz novac iz fondova Unije. Zato se sada lokalne samouprave pripremaju da na najbolji način iskorite ta sredstva kad nam postanu dostupna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара