Radnici Železare: "Hestil" ispunjava obećano

Sva tri sindikata "Železare Smederevo" su zadovoljna jer su ove sedmice sa kineskim vlasnikom potpisali Kolektivni ugovor, a postignutim dogovorima osigurali rad čeličane. Čekaju ih kažu, ozbiljni poslovi, investiciona ulaganja koja garantuju zaposlenost i, što je najvažnije, dobre zarade.

Sindikati smederevske čeličane sa kineskim vlasnikom pregovarali su 40 dana. Nije, kažu, bilo lako ali se isplatilo – radnici su sa "Hestilom" na dobitku i njihova prava su zaštićena.

Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare, kaže da je samo vreme koje je proteklo za izradu Kolektivnog ugovora, kao kvalitet, izbacilo ugovor koji mogu da potpišu samo svetski igrači.

"Ona je svetska kompanija. To je pokazala kroz pregovore koje smo završili, gde su zaposleni u 'Železari Smederevo' dobili jedan Kolektivni ugovor čak, po meni, bolji nego onaj što smo imali u vreme 'Ju-Es stila' ".

Predsednik Samostalnog sindikata Železare Siniša Prelić kaže da su radnici zadržali mnoga prava koja su imali u prethodnom Kolektivnom ugovoru.

"Neka prava smo nadogradili, neke novine ćemo da uvodimo u narednom periodu. Bukvalno je juče generalni direktor rekao da nas od ovog dana očekuju češći sastanci, razgovori koji su bitni kako za budućnost radnika, tako i za budućnost cele fabrike", navodi Prelić.

Ističu i da je potpisani Kolektivni ugovor važan za buduću poziciju kompanije "Hestil Srbija" na evropskom tržištu, jer ispunjava dva glavna zahteva Evropske unije: da se kineski čelik ne prodaje po damping cenama i da u kineskim kompanijama postoje slobodni, demokratski sindikati i kolektivni ugovori.

Smederevska pozitivna iskustva su podstrek za nove kineske investicije.

Profesor Ekonomskog Fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je Kina vrlo ozbiljna zemlja, koja gleda na stvari 50 godina unapred i dobro zna šta radi.

"Ja samo ne znam koja će biti sledeća investicija ili možda neko preduzeće od ovih u restrukturiranju, ali sam skoro siguran da će saradnja između Srbije i Kine biti nastavljena, da će oni verovatno, pre svega sledeći svoje interese, napraviti još neku privatizaciju ili još neku novu investiciju", smatra Savić.

Kineski gigant zvanično je preuzeo Železaru 19. juna i obavezao se: da će tehnološki unaprediti proizvodnju, najmanje 300 miliona evra investirati u gradnju novog pogona i već krajem iduće godine raditi punim kapacitetom, a to je dva miliona tona čelika godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи