Proizvođači: Nije ugrožen izvoz voća u Rusiju

Još se ne zna da li je 13 tona navodno zaraženih jabuka, koje su pronađene u Rusiji - iz Srbije, i da li u njima ima štetnih organizama? Ukoliko se pokaže da je voće iz naše zemlje, nadležni kažu da će to pojačati kontrole, ali da neće ugroziti izvoz u Rusiju. Proizvođači i izvoznici, sa druge strane, tvrde da poštuju stroge fitosanitarne uslove zemalja uvoznika. Srbija u Rusiju godišnje izveze oko 350.000 tona voća.

Od početka godine u Rusiju je izvezeno 110 tona jabuka. Do sada je vraćena jedna pošiljka u aprilu - i to 19 tona zbog lošeg kvaliteta. Za poslednju, spornu pošiljku, još nije potvrđena zemlja porekla.

"Nemamo ništa zvanično, niti saznanje bilo koga sa ruske strane da je to srpska jabuka, a i da jeste, to je na količinu koja je do sada otišla 0,01 odsto. Prosto, sveže voće je nešto što je živo i prosto dešava se", kaže Evica Mihaljević iz asocijacije "Plodovi Srbije".

Ove godine put Rusije, dug pet i po hiljada kilometara, otišlo je oko 12.000 pošiljki srpskog voća. Vraćeno je 10 - sa jabukama, breskvama, kupusom, jagodama. Razlog - štetni organizmi, ali češće, loš kvalitet, način pakovanja, deklarisanja i nepotpuna dokumentacija.

"U pošiljci od 20 tona gde imate veliki broj plodova teško je svaki plod pregledati. Dakle, metodom slučajnog uzorka vi vršite pregled te pošiljke, utvrdite postojanje ili nepostojanje i izdajete dokument. Mi vrlo intenzivno radimo sa područnim službama koje su zadužene za izdavanje fitosertifikata", objašnjava direktor Uprave Ministarstva poljoprivrede za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

U Asocijaci "Plodovi Srbije", koja okuplja oko 50 proizvođača izvoznika, tvrde da su srpski voćari svesni značaja otvorenog ruskog tržišta.

"Voće je već postalo jedna naša ozbiljna kategorija i prosto se niko ne igra sa tim i vrlo su ozbiljni sa tim. To dokazuju i površine pod voćem. I prosto to im je čista zarada. Ozbiljnost se reflektuje i finansijski", navodi Evica Mihaljević.

Kome takvi slučajevi najviše štete i da li mogu da ugroze izvoz voća u Rusiju?

"Mislim da ne može. Sami mi možemo sa informacijama da ga ugrozimo ali praktično na terenu ne možemo. Ipak je konkurentnost, kvalitet i cena je nešto što je vrlo merodavno", ističe Evica Mihaljević.

"Najveći teret trpi proizvođač ako mu se vrati pošiljka ili izvoznik. U svakom slučaju nije jednostavno izvoziti, znate daleko je to. Kažu da transport samo jednim kamionom košta negde od 6.000 do 10.000 evra. Mi generalno, kao zemlja, nemamo neke posebne posledice", tvrdi Nebojša Milosavljević.

Srbija je u obavezi da prihvati vraćenu robu. Ukoliko je zdrava, vraća se izvozniku koji može da je proda na domaćem tržištu ili preradi. Ako nije ispravna uništava se. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво