OPEK šokirao tržišta dogovorom da smanji proizvodnju nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) iznenadila je tržišta postizanjem dogovora za smanjenje proizvodnje nafte nakon što se Saudijska Arabija saglasila da njen ljuti rival, Iran, bude izuzet iz sporazuma. Analitičari upozoravaju da taj potez verovatno neće imati trajniji uticaj.

Najava iz naftnog kartela o prvom smanjenju proizvodnje u osam godina podstakla je juče rast cena nafte za 6,0 odsto, pri čemu su energetske kompanije u SAD i Aziji sledile taj obrazac ostvarujući ogromne dobitke, prenosi agencija Frans pres.

Vest o dogovoru je momentalno ohrabrila tržišta na kojima je američka "laka" nafta WTI skočila više od pet posto, dok je severnomorska sirova nafta "brent" uzletela za gotovo šest procenata.

Međutim, jutros oko pet časova po Griniču, na trgovanju u Aziji nafta WTI je pala za sedam centi, na 46,98 dolara za barel, dok je "brent" oslabio 18 centi na 48,51 dolar.

Na kraju šestočasovnih pregovora i višenedeljnih neformalnih razgovora, OPEK je objavio da planira smanjenje proizvodnje na 32,5 do 33 miliona barela dnevno sa avgustovskog nivoa od 33,47 miliona barela dnevno, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Dogovor ostvaren tokom neformalnog sastanka članica OPEK-a sa Rusijom u Alžiru postignut je nakon što se najveći proizvođač u naftnom kartelu, Saudijska Arabija, složila da Iran, koji intenzivira proizvodnju posle ukidanja višegodišnjih zapadnih ekonomskih sankcija, bude izuzet od smanjenja proizvodnje.

Saudijska zalaganja za zamrzavanje proizvodnje završena su aprilu ove godine neuspešno pošto je Iran odbio da učestvuje u dogovoru.

Detalji sporazuma, uključujući podatke o tome koliko koja zemlja treba da smanji pumpanje, biće razrađeni kada se 14-člani naftni kartel, koji izbacuje oko 40 odsto ukupne svetske proizvodnje nafte, sastane u Beču 30. novembra, na sednici koju održava dva puta godišnje.

Analitičari ocenjuju da će tržište verovatno biti oprezno dok se ne razrade detalji sporazuma, i da će trgovci pažljivo pratiti da li će i nečlanice OPEK-a, poput Rusije, SAD, i Kanade, takođe srezati proizvodnju.

"Nije bilo sporazuma u poslednjih osam godina, pa je razumljivo da će neki trgovci i dalje ostati skeptični", kaže analitičar kompanije "CMC Markets", Aleks Furber.

Prema njegovim rečima, na skepticizam utiče nesigurnost trgovaca u pogledu toga da li će nečlanice OPEK-a, naročito Rusija, sarađivati na smanjenju produkcije.

"Oni pumpaju naftu na rekordnim postsovjetskim nivoima, tako da tamo i dalje ima velikog viška ponude. To je ono što utiče na pesimizan u pogledu perspektiva na tržištu nafte u sadašnjem trenutku", izjavio je Furber za Frans pres.

Skok ruskih berzi zbog odluke OPEK-a da obori proizvodnju

Akcije na ruskim berzama su danas porasle, potpomognute skokom cena energenata koji je usledio nakon iznenađujuće odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte da smanji proizvodnju nafte.

Indeks Moskovske berze RTS, denominovan u dolarima, porastao je 2,5 odsto u ranom trgovanju, dok je indeks MICEX ojačao za 1,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Ruska rublja, koja je 2014. godine izgubila gotovo polovinu vrednosti, blago je ojačala posle sinoćnjeg saopštenja OPEK-a, ali je ponovo jutros pala na 63,13 rubalja za dolar.

Odluka OPEK-a da smanji proizvodnju, prva takve vrste za osam godina, prouzrokovala je takođe skok akcija na berzama u Aziji i u Evropi.

Rusija, čija je od energenata zavisna ekonomija već bila skliznula u recesiju zbog niskih cena nafte i zapadnih sankcija, bila je pogođena i skorašnjim padom cena nafte, navodi AFP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво