Goldstin: Ostavite prošlost po strani, najvažnija su radna mesta

Potreba veće povezanosti ne odnosi se samo na Srbiju već i na zemlje u okruženju, smatra direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin.

Zato Svetska banka predlaže i Srbiji i zemljama regiona da ostave prošlost po strani jer su najvažniji privredni rast i radna mesta, posebno za mlade, navela je Elen Goldstin u razgovoru za Tanjug.

Zemlje Zapadnog Balkana nisu dovoljno dobro integrisane ni u okvirima regionalnog, ali ni na evropskom, odnosno međunarodnom tržištu.

Goldstinova, pritom, potencira da bi cilj svih diskusija o regionalnoj saradnji trebalo da bude upravo integracija u veća tržišta.

"Male zemlja kao što su zemlje na Zapadnom Balkanu ne mogu da rastu brzo oslanjajući se isključivo na unutrašnje tržište. Potreban im je prelaz ka privrednom rastu zasnovanom na izvozu i izlaz na veća tržišta kako bi se generisao jači privredni rast što bi dovelo do otvaranja novih radnih mesta za mlade", objašnjava Goldstinova.

Kaže i da Svetska banka vidi i prepoznaje izuzetne napore, pre svega Srbije i Albanije u pravcu razvijanja bolje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, te dodaje da je dobro što zemlje regiona same shvataju da su za njih najvažniji budućnost, poslovne mogućnosti, mladi i poslovi za mlade. 

Goldstinova, međutim, podseća i na sve što je Srbija u međuvremenu postigla, a to su pre svega dobar privredni rast, primetno oživljavanje investiranja, rast izvoza, jačanje privatne i javne potrošnje, a posebno značajnim u ovom trenutku smatra činjenicu da je privredni rast pojačan, a nezaposlenost smanjena.

"To su sve odlične vesti za Srbiju", konstatuje Goldstinova, navodeći i da Srbiju do kraja godine očekuje smanjenje deficita na oko 2,5 odsto, što, prema rečima eksperata Svetske banke, predstavlja impresivnu fiskalnu konsolidaciju u prethodne dve godine.

U tom smislu Goldstinova kao osnovni izazov za Srbiju u narednom periodu vidi obavezu da održi i ubrza postojeći ekonomski rast i da osigura da taj rast obezbedi stvaranje novih radnih mesta, pogotovo za mlade.

"Poslovno okruženje je ključ" 

Poslovno okruženje svetskog nivoa važno je da "bi se oslobodila snaga privatnog sektora", a to je jedan od prioriteta privrede Srbije u narednom periodu, navodi Goldstinova.

"Zato je i potrebno da poslovno okruženje bude dobro ne samo u balkanskim okvirima već i na svetskom nivou", rekla je Goldstinova.

Goldstinova je, prilikom prezentacije poslednjeg redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za zemlje Zapadnog Balkana u Briselu, navela još četiri uslova, to jest zadatka, osim oslobađanja snage privatnog sektora, za koje SB smatra da ih Srbija mora ispuniti kako bi njena privreda napredovala u narednom periodu.

Jedan od zadataka je i završetak tranzicije ka tržišnoj ekonomiji.

"Postoji još mnogo toga što je u javnom sektoru, a zapravo ne pripada tamo. Zato su rešavanje pitanja preduzeća u državnom vlasništvu i smanjenje glomaznog i neefikasnog državnog aparata od ključne važnosti", objašnjava Goldstinova.

Važni zadaci ekonomske politike za Srbiju su i uklanjanje prepreka za rad i učestvovanje na tržištu rada, kao i bolja povezanost Srbije sa tržištima regiona, Evrope i sveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи