Nema ekonomskog napretka bez kvalitetnih javnih nabavki

Ekonomski napredak države nije moguć bez kvalitetnog sprovođenja javnih nabavki za efikasno obezbeđivanje sredstava i usluga, ocenjeno je večeras u Beogradu na međunarodnom skupu o toj problematici.

Javne nabavke čine 15 do 20 odsto bruto-domaćeg proizvoda jedne države, a napredak u njihovom sprovođenju se može ostvariti razmenom znanja i iskustava, ukazano je na skupu organizovanom u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki.

Međunarodnu nedelju javnih nabavki, od 27. do 30. oktobra, organizovala je Privredna Komora Srbije (PKS) u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Univerzitetom Tor Vergata iz Rima.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je istakao da upravljanje javnim nabavkama treba da postane disciplina za efikasnu nabavku sredstava i usluga.

"Javne nabavke treba da prestanemo da gledamo kao proces i poštovanje zakona i procedura, već kao disciplinu koja je potrebna da obezbedi efikasno nabavljanje sredstava i usluga, uz postizanje najmanjih troškova što još nije slučaj (u Srbiji)", rekao je on.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić je istakao da ekonomski napredak države nije moguć bez kvalitetnog planiranja javnih nabavki koje čine 15 do 20 odsto bruto-domaćeg proizvoda neke zemlje.

Prema njegovim rečima, petina bruto-domaćeg proizvoda jedne zemlje zavisi od javnih nabavki, a napredak je moguć ukoliko se ne razmenjuju znanje iz teorije i iskustva iz prakse.

"Pokazalo se da cena nije najbitniji element na osnovu kojeg se bira najbolja ponuda, već je kvalitet osnov na osnovu koga bi trebalo da se biraju najbolje ponude u javnim nabavkama", rekao je Miletić.

Učesnike skupa pozdravio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, istakavši da je Beograd bio prva lokalna samouprava u Srbiji koja je, pre dve i po godine, formirala centralizovanu službu, odnosno agenciju za javne nabavke.

"Ukupne uštede kroz javne nabavke su skoro 1,2 milijardi dinara, a prosečan broj ponuđača po je porastao sa 1,8 na 2,6 po javnoj nabavci", rekao je Mali.

On je naveo i da su u Beogradu, pre nego što je centralizovan postupak javnih nabavki, njih skoro 40 odsto završavano ili rađeno kroz pregovarački proces, a da danas taj broj iznosi samo tri procenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво