Najveći napredak Srbije u makroekonomskom okruženju

Na listi Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti Srbija je u makroekonomskom okruženju ostvarila najveći napredak, istakli su predstavnici Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN). Na listi Globalni indeks konkurentnosti Srbija je napredovala za 22 mesta, a po razvijenosti finansijskog tržišta za 10 mesta.

Niži nivo budžetskog deficita i veće učešće štednje u bruto domaćem proizvodu (BDP), kao i razvijenost finansijskog tržišta i efikasnost tržišta rada najviše su doprineli da se Srbija nađe na 90. mestu u izveštaju Globalni indeks konkurentosti 2016-2017, što je za četiri pozicije bolje nego pre godinu dana, rekao je na konferenciji za novinare istraživač FREN-a Svetozar Tanasković.

Naveo je da je otpočinjanje reformi pozitivno uticalo na konkurentsku poziciju Srbije na globalnoj lestvici, ali da je potrebno da one budu nastavljene i ubrzane jer je Srbija i dalje među lošije rangiranim zemljama.

Na osnovu podataka o makroekonomskom okruženju Srbija je na listi Globalni indeks konkurentnosti napredovala za 22 mesta, a po razvijenosti finansijskog tržišta za 10 mesta.

Vodeći privrednici u Srbiji su, kako je rekao Tanasković, ocenili da je u odnosu na prošlu godinu jednostavnija procedura za dobijanje kredita i ima više mogućnosti za prikupljanje kapitala za nove preduzetničke projekte.

Srbija je, kako je dodao, po zdravstvu i osnovnom obrazovanju 53. u svetu, po visokom obrazovanju i obukama 69. a po infrastrukturi 74. dok je prema tehnološkoj osposobljenost i inovacima na začelju liste.

Direktorka FREN-a Jelena Žarković Rakić je istakla da privrednici u Srbiji ukazuju da su poreske stope i doprinosi na zarade jedna od prepreka za bolje poslovanje, zatim neefikasnost državne birokratije, nestabilni propisi i pristup izvorima finansiranja.

Ocenila je da postoje primeri zemalja gde je smanjeno oporezivanje rada, a u tom slučaju umanjeni budžetski prhodu mogu da se nadomeste progresivnim porezima na zarade.

Direktorka USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević je ukazala da Srbija treba da nastavi da popravlja kvalitet institucija i menja obrazovni sistem, kako bi privreda mogla da obezbedi što kvalitetnije kadrove.

Navela je da su bolja naplata poreza i efikasnija borba protiv sive ekonomije popravili konkurentnost Srbije i da i u toj oblasti ima protsora za dalje napredovanje.

Na listi Globalni indeks konkurentnosti rangirano je 138 zemalja, a prava tri mesta zadržale su Švajcarska, Singapur i SAD, dok je najmanje konkurentan Jemen.

Konkurentnost zemalja je ocenjivana indeksom od jedan do sedam, a za Srbiju on iznosi 3,97, što je rast od 2,06 u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je po globalnoj konkurenosti najbolje bila rangirana 2008. godine kada je zauzimala 85. poziciju, a najlošije 2013. jer je bila na 101. mestu.

Globalni indeks konkurentnosti koji objavljuje Svetski ekonomski forum dobija se kombinacijom podataka od međunarodnih institucija i rezultata ankete privrednika, a pokazuje kakvi su uslovi za poslovanje u rangiranim zemalja i njihova pozicija prema kreditorima i potencijalnim investitorima.

Od zemalja iz okruženja, sve osim Bosne i Hercegovine su bolje plasirane od Srbije – Bugarska je na 50. mestu, Slovenija 56, Rumunija 62, Makedonija 68, Hrvatska 74, Albanija na 80, Crna Gora na 82. a BiH je na 107.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво