Turizam u jugoistočnoj Evropi, kako ga unaprediti

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo otvorila je u Beogradu biznis konferenciju "SEET 2016 - Turističko tržište jugoistočne Evrope" i poručila da je vlada prepoznala turizam kao osnovni pokretač ekonomskog razvoja.

Renata Pindžo je učesnicima konferencije rekla da se turizam, uprkos brojnim izazovima, pokazao kao fleksibilna privredna grana, navodeći da je u Evropi zabeležen rast od četiri odsto, a u regionu od sedam odsto.

"Ovaj deo Evrope, nedovoljno otkriven i atraktivan, ima potencijal u turizmu", rekla je Pindžo navodeći da turizam doprinosi ekonomskom razvoju i odlično je sredstvo političkog marketinga za države.

Govoreći o turizmu u Srbiji, Pindžo je rekla da je Srbija na pragu da zabeleži još bolji poslovni rezultat u turizmu u odnosu na prošlu godinu, navodeći da je u prvih sedam meseci ove godine zabeležen rast od 13 odsto kada je reč o dolascima turista i 14 odsto kad je reč o noćenjima.

Prema njenim rečima, ako želimo pomake moramo raditi sa zemljama regiona.

Ona je navela da je Srbija pokrenula brojne inicijative kad je reč o regionalnom turizmu, da će se raditi na prekograničnoj saradnji, kao i na proizvodu koji se odnosi na kreiranje biciklističke ture, "Putevi rimskih careva", koja bi krenula od Beograda preko BiH i Crne Gore, a koja bi bila završena u Beogradu.

"Tu vidimo odličnu priliku za saradnju", rekla je Pindžo.

Ministarka turizma BiH Edita Đapo rekla je da je unapređenje konkurentnosti i rast prometa turista bitno za evropski put zemalja regiona, te da treba koristiti prednosti za zajednički nastup na inostranom tržistu i svetskim sajmovima.

Kako je navela, globalna dešaavanja uslovljavaju kretanje turizma, te dolazi do otkazivanja aranžmana u zemljama pogođenim terorizmom.

Ona je rekla da treba iskoristiti zadovoljavajući nivo bezbednosti u zemljama regiona za poboljšanje turističke ponude.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da postoji nekoliko dobrih predloga za saradnju u regionu, te da je pitanje kako upakovati taj proizvod i privući turiste sa dalekih područja poput Kine i Japana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво