Iskoristiti prednosti SSP-a

Srbija što pre treba da počne da koristi ekonomske povoljnosti koje daje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi ojačala privredu i poboljšala standard građana, ocenio je šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju doprineo je poboljšanju odnosa Srbije i EU i daje šansu za razvoj privrede i poboljšanje života građana Srbije, zajednička je ocena Ljoverasa i predstavnika Američke privredne komore u Beogradu.

"Nadam se da će u Srbiji uskoro biti formirana nova vlada koja će imati jasnu proevropsku orijentaciju i koja će slediti "mapu puta" ka EU koju je pripremila tehnička vlada", rekao je evropski diplomata.

Srbija treba što pre da počne da koristi ekonomske prednosti Prelaznog sporazuma i SSP-a i da ih promoviše među građanima koji to mogu najbolje da osete kroz poboljšanje kvaliteta života i otvaranje novih radnih mesta, konstatovao je Ljoveras.

"Nadamo se da će se ubuduće manje govoriti o politici a više o ekonomiji i konkretnim reformama koje je potrebno sprovesti na putu ka EU" dodao je predstavnik Evropske komisije.

Ljoveras je podsetio da primena Prelaznog sporazuma zavisi od saglasnosti svih 27 članica EU o tome da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i dodao da se po njegovom mišljenju taj proces "bliži kraju".

"Nedavno je preduzet značajan korak i nadamo se da će uskoro biti preduzeti dodatni koraci na ispunjavanju pune saradnje" rekao je Ljoveras.

Kada je reč o SSP-u, on postavlja odnose Srbije i EU na jedan novi nivo, ocenio je evropski diplomata, podsećajući da je do sada malo područja saradnje Srbije i EU bilo regulisano međunarodnim sporazumima, a da je SSP "pravno prvi obuhvatni ugovorni odnos Srbije i EU".

"SSP je takođe kapija za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU" a to će, kako je dodao, Srbiji omogućiti da konkuriše za nove projekte i fondove pored sredstava od milijardu evra koliko je već namenjeno Srbiji za tekući petogodišnji period.

Ljoveras: "Optimistična" predviđanja da će Srbija do kraja godine postati kandidat za člana EU

Ljoveras ne veruje da će irsko "ne" Lisabonskom sporazumu uticati na približavanje Srbije Evropskoj Uniji.

"Po najoptimističnijim predviđanjima Srbija će biti spremna da uđe u EU 2012. Do tada ćemo mi morati da rešimo ovo pitanje zbog nas samih, tako da ovaj problem neće uticati na priključivanje Srbije", ocenio je Ljoveras.

Predstavnik Evropske komisije nije želo da ulazi u predviđanja kada će Srbija postati kandidat za člana EU, ali je ocenio da su očekivanja da to bude do kraja godine "optimistična" s obzirom da su stupanje na snagu Prelaznog sporazuma uz uslov saradnje sa Hagom i ratifikacija SSP-a u parlamentima svih 27 članica, procesi koji zahtevaju vreme.

Cvetković: Srbiji su potrebne strane investicije

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković podsetio je da integracija regiona u EU pozitivno utiče na investitore kada se opredeljuju gde će da ulažu novac.

"Srbiji je danas potrebno šest do osam milijardi dolara direktnih stranih investicija kao i zajmova pod povoljnim uslovima da bi postigla ekonomski rast od oko sedam odsto godišnje. Zbog toga su ubrzanje integracije u EU, stabilna makroekonomija i proevropska vlada neophodni uslovi za ulaganja, ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta" istakao je Cvetković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво