Ruf: Ekonomski oporavak Srbije nastavlja da ubrzava

Podržan poboljšanim poverenjem i uspešnim rezultatima programa, ekonomski oporavak Srbije nastavlja da se ubrzava, ocenjuje šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf. Ističe da su i nedavni trendovi u pogledu zaposlenosti takođe ohrabrujući.

Na završetku posete Misije MMF-a Beogradu započete 19. septembra, Ruf je istakao da je makroekonomska perspektiva pozitivna, ali da su rizici, kako domaći tako i spoljni, i dalje povišeni i da postoje strukturni izazovi.

Misija MMF-a je u Beogradu boravila radi otpočinjanja razgovora o budžetu za 2017. i razmatranja prioriteta politike nove vlade.

Kako se navodi u saopštenju, MMF je pozdravio ponovo potvrđenu posvećenost Vlade strukturnim reformama u pravcu jačanja finansijske stabilnosti, podsticanja potencijalnog rasta i smanjenja još uvek visokog nivoa nezaposlenosti.

Ruf je istakao da je tim fonda započeo razgovore sa vlastima o fiskalnoj politici u toku preostalog dela 2016. i o ključnim parametrima budžeta za 2017. godinu, koji će se privesti kraju u oktobru, tokom posete radi revizije.

"Ovi razgovori su usledili nakon uspešnih fiskalnih rezultata u poslednje dve godine. Postignuta je saglasnost da smanjenje javnog duga treba da ostane prioritet i da se nastavi sa postepenim fiskalnim prilagođavanjem", naveo je Ruf.

U tom smislu, razmotriće se, kako je rekao, potencijalne upotrebe prostora koji se otvara zahvaljujući fiskalnim rezultatima, koji su bolji od očekivanih, pored ostalog i za umerena i ciljana povećanja plata u javnom sektoru i penzija, dodatne investicije u ključnim prioritetnim oblastima, ili za druge stavke potrošnje kojima se unapređuje rast.

Misija je, takođe, razgovarala o napretku ostvarenom u reformi sistema plata u javnom sektoru i statusu optimizacije javnog sektora.

Kompletna misija po šestoj reviziji stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMf-om planirana je za drugu polovinu oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво