Arsić: Odličan fiskalni rezultat, vlada ne sme da popusti

Biće verovatno i analiza koje će nastojati da pokažu kako bi veća potrošnja pogurala rast, ali u našem slučaju, rast mogu da povuku napred pre svega investicije, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Milojko Arsić je ocenio da je vlada u ovoj godini ostvarila najbolji fiskalni rezultat od 2008, i poručio da sada ne bi trebalo da popušta pod pritiscima da poveća potrošnju, ukoliko želi da taj rezultat i zadrži.

"Kako fiskalni rezultati budu bili bolji možemo očekivati pritiske da se povećavaju rashodi i smanjuju porezi, a ako se popusti pred tim zahtevima, pogoršaće se stanje u javnim finansijama", rekao je Arsić na predstavljanju novog biltena Kvartalni monitor.

Naglasio je da je važno da vlada gleda dugoročno i da odoli takvim zahtevima.

"Biće verovatno i analiza koje će nastojati da pokažu kako bi veća potrošnja pogurala rast. Ali u našem slučaju, rast mogu da povuku napred pre svega investicije, a ne rast potrošnje", smatra Arsić koji je glavni urednik tog biltena.

Opšta ocena istraživača Kvartalnog monitora je, kako je naveo, da su privredna kretanja u Srbiji u proteklom delu godine pozitivna.

"Privreda ostvaruje stopu rasta od oko 2,5 do tri odsto godišnje. Očekivanja su takva da će Srbija u ovoj godini ostvariti najbolji fiskalni rezultat u novijoj istoriji", rekao je Arsić.

Kaže da je u prvih sedam meseci ove godine ostvarena ravnoteža budžeta, a analitičari Kvartalnog monitora očekuju deficit budžeta na kraju godine od oko dva odsto.

"To je izrazito nizak deficit, i upola je manji od prošlogodišnjeg, a i u odnosu na plan", konstatovao je Arsić.

Navodi da su u nekim segmentima registrovana i pogoršanja, na primer, usporavanje rasta industrijske proizvodnje, ali, ocenjuje, to je prolazno pogoršanje i doći će do ubrzanja u drugoj polovini godine.

"Nagoveštaj da će doći do rasta vidi se i po rastu kreditne aktivnosti, stranih direktnih investicija, a takođe i broj izdatih novih građevinskih dozvola je visok", objašnjava on.

Govoreći o problemima, Arsić kaže da su oni stari, i da se delom odnose na preduzeća.

"Potrebno je okončati privatizaciju, kako bi se predupredile štete koje preduzeća nanose javnim finansijama a i drugim preduzećima. Država periodično preuzima neke obaveze kao recimo dug Petrohemije, a moguće je da isto uradi i za RTB Bor", navodi Arsić.

I restrukturiranje javnih preduzeća je godinama odlagano.

"Napredak u tom smislu postoji ali nije dovoljan da oni posluju sa profitom. A trebalo bi da budu generatori rasta u Srbiji. Ta preduzeća bi trebalo da prednjače i po visini investicija", zaključio je.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво