"Očekujemo američke investicije u automobilskoj industriji i IT sektoru"

Ministar privrede Goran Knežević kaže za RTS da je uveren da će poseta premijera Vučića Sjedinjenim Američkim Državama imati veliki efekat na srpsku privredu. Ističe da je tokom ove godine potpisano 18 ugovora i da će biti zaposleno oko 8.000 ljudi, a da se američke investicije očekuju u automobilskoj industriji i IT sektoru. Napominje da firmama koje su u gubitku neće biti dozvoljeno da budu donatori.

Goran Knežević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su Sjedinjene Američke Države svetska velesila i prva privreda sveta i da je u tom kontekstu poseta premijera Vučića toj zemlji izuzetno značajna.

"Najvažnije je da se poseta iskoristi kako bi se razgovaralo i sa američkim privrednicama. Važno je da imamo dobre političke odnose i da ih iskoristimo zbog privrednog razvoja. Uvereni smo da će ova poseta, kao i poseta Francuskoj, imati veliki efekat na našu privredu", napominje Knežević.

Govoreći o planovima do kraja 2016. godine, ministar navodi da je ove godine već potpisano 18 ugovora vrednih oko 133 miliona koji predviđaju posao za oko 8.000.

"Imamo u najavi još nekih 20.000 radnih mesta, među kojima su i američke investicione kompanije. Očekujemo oko 2.000 radnih mesta i oko 20 miliona evra američkih inevsticija, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora", ističe Knežević.

Kaže da je posebno važno to što mnoge američke kompanije koje su već investirale u Srbiji ponovo ulažu i proširuju svoje kapacitete.

"To nam jako značajno kao putokaz i kao dobar primer da možemo, znamo i umemo da napravimo dobro privredno okruženje u koje će investitori rado dolaziti", kaže Knežević.

Dodaje da je bitno da se repovi iz prošlosti razreše.

"Imamo oko 180 firmi u našem portfelju i očekujem da završimo privatizaciju, a na javnim preduzećima smo jako puno radili. U 2014. godini imali smo gubitke javnih preduzeća od preko 40 milijardi dinara, a u 2015. su uplatili u budžet 8,5 milijardi dinara. Želimo da ih učinimo efikasnijima i uvedemo profesionalni menadžement i ostajemo pri roku od dve, tri godine, gde će izaći na tržište i biti konkurentni", objašnjava Knežević.

Kaže da svi planovi javnih preduzeća idu na Vladu, a da se kontrola vrši u Ministarstvu privrede.

"Pooštrićemo kontrolu i slede sankcije za one koji je ne poštuju. Neće biti dozvoljeno onima koji su u gubitku da budu donatori", kaže Knežević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво