Vučić: Ulažite u Srbiju, nudimo najbolje uslove u regionu

Srbija je stabilna zemlja, koja nema problema sa javnim dugom i budžetskim deficitom, rekao je premijer Aleksandar Vučić predstavnicima francuskih kompanija u Parizu ističući da naša zemlja nije lošije mesto za investiranje od drugih zemalja u regionu i da će investitorima ponuditi bar za pet odsto bolje uslove od drugih.

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je francuske kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da će im naša zemlja ponuditi bolje uslove za poslovanje od bilo koje zemlje u regionu.

Vučić je na poslovnoj konferenciji o Srbiji u asocijaciji Biznis Frans na kojoj učestvuje oko 80 francuskih kompanija, poručio da je Srbija stabilna zemlja, koja nema problema sa javnim dugom i budžetskim deficitom, da nije lošije mesto za investiranje od drugih zemalja u regionu i da će investitorima ponuditi bar za pet odsto bolje uslove od drugih.

"Srbija će vam ponuditi za bar pet odsto bolje uslove. Šta god da vam bilo ko u okruženju ponudi za vaše kompanije, subvencije, podsticaje zapošljavanju, Srbija može da pruži nešto bolje uslove. Kažem vam unapred, vi dođite i proverite, dođite sa papirom, recite ovoliko je dala Makedonija, ovakve uslove imamo u Bugarskoj, Rumuniji... Dođite u Srbiju, mi ćemo dati bolje uslove", poručio je Vučić predstavnicima francuskih kompanija.

Ističući da je Srbija stabilna zemlja, ali ne idealna, jer je potrebno još teških reformi, Vučić je naveo da očekuje da će prosečan rast u narednih pet godina biti viši od tri odsto.

Govoreći o saradnji Francuske i Srbije, Vučić je rekao da postoji mogućnost za zajedničke poslove i saradnju po pitanju razvoja infrastrukture, javno-privatnog partnerstva, ali i mnogih drugih ključnih pitanja.

Vučić je rekao da, kad je reč o saradnji u infrastrukturnim projektima, najveći problem nisu modeli finansiranja određenih važnih projekata, kao što je metro, o kojem je bilo reči sa kompanijom "Alstom", već drugi problemi tehničke prirode koji bi trebalo da budu rešeni do kraja oktobra.

Premijer je, podsetivši da je "Lazard" finansijski i privatizacioni savetnik vlade za aerodrom "Nikola Tesla", rekao da očekuje da do kraja marta taj proces bude u potpunosti završen, navodeći da su bar dve francuske kompanije zainteresovane za ulaganje u aerodrom, bilo da je u pitanju koncesija ili privatizacija.

Vučić je rekao da postoje i drugi strukturni projekti, poput toplovoda Obrenovac-Beograd, za koji je zainteresovana "Dalkia", kao i projekti u oblasti zaštite životne sredine, od Vinče do drugih.

Navodeći da Srbija i Francuska unapređuju trgovinsku razmenu svake godine, Vučić je rekao da je ove godine u prvih šest meseci ta razmena iznosila 462 miliona evra, te da očekuje da bude veća svake godine, budući da se svake godine, od 2013, uvećavana za po nekoliko desetina miliona evra.

"To nije dovoljno", rekao je Vučić i dodao da se ta trgovinska razmena se zasniva pre svega na radu francuskih preduzuća u Srbiji, naročito "Mišlena" koji izvozi robu u vrednosti od gotovo 300 miliona evra.

Vučić je dodao da se saradnja povećava u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, koja u okviru trgovinske razmene obuhvata 14,4 odsto ukupne razmene.

Naglasio je da trgovinska razmena može da bude mnogostruko veća u korist i Srbije i Francuske.

Navodeći da je Srbija izgubila mnogo toga u prethodnim godinama, Vučić je rekao da Srbija ima vredne, dobro obučene ljude i da francuske firme mogu da zarade dosta novca.

Naveo je da francuske IT kompanije treba da budu mnogo zainteresovanije za Srbiju, te da postoje veliki potencijali za saradnju u oblasti poljoprivrede.

"Imamo široko tržište u regionu, ali imamo mogućnost potpunog pristupa evropskom tržištu i bescarinskog pristupa za našu robu i na rusko tržište, tržište evroazijske unije, kao i tursko tržište sa određenim manjim izuzecima. Dostupnost tržišta za robu proizvedenu u Srbiju je ne manja, čak i nešto veća nego za Francusku i zemlje EU", rekao je Vučić.

Pred Srbijom niz teških reformi

Tokom konferencije srpski premijer je izjavio da Srbiji najveći problem nisu modeli finasiranja velikih infrastrukturnih projekata, već su to pre neki tehnički problemi.

"Mnogi francuski investitori žele da ulažu u Srbiju, među kojima su i dve kompanije zainteresovane za ulaganje u naš aerodorom", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija popravila svoju poziciju na Duing biznis listi i istakao da je naš cilj da sledeće godine budemo među prvih 35 na pomenutoj listi.

"Srbija, kao stabilna zemlja koja nema problem sa javnim dugom i deficitom može da ponudi investitorima bolje uslove od zemalja u okruženju, kao i subvencije. Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti ulaganjima u IT sektor i poljoprivredu. Srbija ima široko tržište, od regionalnog preko evropskog do ruskog i evroazijskog tržišta“, izjavio je Vučić.

Premijer je dodao da Srbija mora da sprovede još niz teških reformi i dodatno razvije preduzetnički duh, koji je u prethodnim decenijama zapostavljen.

Predstavnicima francuskih kompanija obratio se i ministar ekonomije Goran Knežević, koji je govorio o stanju srpske privrede i poslovnoj klimi. Konferenciji prisustvuju i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vlade.

Zamenik generalnog direktora Biznis Frans-a Frederik Rosi istakao je da Srbija ima brojne adute sa kojima ljudi treba da se upoznaju.

"Srbija ima dobar geografski položaj između Istoka i Zapada, dobro obučenu i konkurentnu radnu snagu, veliku dijasporu i povoljnu klimu za ulaganje. Srbija je tržište koje obećava. Više od 60 francuskih preduzeća zainteresovano je za dolazak u vašu zemlju", rekao je Rosi. 

Nakon sastanka sa francuskim državnim sekretarom za evropske poslove Arlemom Dezirom, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Dezir još jednom ponovio da je Francuska spremna da pruži punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

"I eksplicitno je ponovio da je Srbija i istorijski i kulturološki i onim što danas predstavlja ne samo u regionu Zapadnog Balkana nego i u jugoističnoj Evropi, apsolutno zaslužila da bude članica EU i da je izvesno da bi Srbija bila sigurno jedna od prvih zemalja koja će iz ovog statusa zemlje kandidata da postane članica Evropske unije", istakla je Joksimovićeva. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи