Da li će "Galenika" dobiti strateškog partnera

Britansko-ruski konzorcijum "Fronter i Petrovaks" jedini je dostavio validnu ponudu za strateško partnerstvo u "Galenici". Kompanije iz Indije i Brazila nisu ispunile osnovne uslove Javnog poziva, ustanovila je Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva. Da li će se u pregovore sa konzorcijumom ući, odlučiće Vlada.

Mesec i po nakon otvaranja prve koverte, nadležna komisija je utvrdila da samo jedan ponuđač može da nastavi put ka strateškom partnerstvu sa "Galenikom".

"Takav izveštaj sa takvom konstatacijom da je samo jedna ponuda ispravna otići će na sednicu Vlade. U sledećoj fazi očekujemo da Vlada donese odluku hoće li ući u strateško partnerstvo, odnosno u pregovore za strateško partnerstvo", kaže Zoran Pantelić, član Komisije za strateško partnerstvo u "Galenici".

Britansko-ruski konzorcijum ponudio je minimalnih sedam miliona evra za 25 odsto vlasništva srpske kompanije. Poput ponuđača koji nisu ispunili uslove, i Konzorcijum planira da sadašnji broj od 1.400 radnika smanji za polovinu.

"Sa stanovišta sindikata to je prosto neprihvatljivo, zbog broja zaposlenih koje je koje je Konzorcijum rekao da će zadržati. U 'Galenici' su bila tri otpuštanja tehnološkog viška i, ukoliko Vlada prihvati to partnerstvo, moramo da pregovaramo za bolje pozicije", kaže Tamara Lalić, predsednica Samostalnog sindikata "Galenike".

U ponudi se obrazlaže da je smanjenje broja zaposlenih mera radi stabilizovanja "Galenike", dok bi u skladu sa ulaganjima u novu tehnologiju, zaštitu životne sredine i širenje proizvodnje raslo i zapošljavanje.

"Nijedan strateški partner nije decidirano i jasno precizirao koji će iznos ulaganja biti, svi ovi ostali parametri pa i investicije će biti definisani i u ugovoru koji bi Vlada, ako se na takav korak odluči, trebalo da definiše ugovorom", kaže Zoran Pantelić, član Komisije za strateško partnerstvo u "Galenici".

U kom roku će Vlada odlučiti hoće li ući u pregovore sa jedinim potencijalnim strateškim partnerom još se ne zna, ali ako odluka bude pozitivna rok za pregovaranje je 90 dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи