Izvršitelji u "Resavici" plene od uglja do fotelje direktora

Sudski izvršitelji intenzivirali su plenidbe u rudnicima "Resavice", pa plene sve što se prodati može – od uglja, jamske građe i rudarske opreme, pa do nameštaja u kancelarijama direktora.

U Glavnom odboru Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" rekli su Tanjugu da su izvršetilji počeli da plene od polovine prošle godine, čime, kako kažu, ugrožavaju sigurnost ruda i cele rudarske smene.

Izvršitelji i advokati reaguju, kako je rečeno, po presudi suda u Despotovcu, a na tužbe rudara za neisplaćen smenski rad.

"O ovom problemu smo još 21. decembra 2015. govorili sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem u Beogradu. Sastanku je uz predstavnike Sindikata rudnika i Nezavisnog sindikata, učestvovalo i poslovodstvo preduzeća sa v. d. direktorom Stevanom Dželatovićem na čelu, a prisutan je bio i privatizacioni savetnik Viktorina Dunić", kažu u Sindikatu.

JP PEU nema rešenje bez pomoći države, a sudski izvršitelji dolaze po presudama sudova, popisuju imovinu rudnika koja ide u bescenje, da bi advokati mogli da naplate svoja potraživanja, izjavio je Tanjugu ranije predsednik Sindikata Nebojša Milenković.

V. d. generalnog direktora JP PEU Dželatović izjavio je da potraživanja za smenski rad traži 2.700 radnika za period 2007–2014. od kojih su njih 1.700 tužili firmu, a 1.000 nije, ali ima i penzionera kojima se duguje.

"Početkom avgusta sa ministrom Antićem smo se dogovorili o tri opcije za isplatu i radnici su se sve do pre dva dana izjašnjavali o njima", rekao je Dželatović.

Prava opcija je, podseća, da se radnicima, odmah po potpisivanju ugovora, isplati 50.000 dinara, a ostalo na 24 meseca ako se odreknu kamata.

Druga je isplata 50.000 dinara odmah prilikom potpisivanja ugovora, a ostalo na 36 meseci ako se odreknu 50 odsto kamate.

Treća opcija je 50.000 dinara odmah, a ostalo na 48 meseci ako se ne odreknu kamete.

Dželatović je dodao da se za jednu od tih opcija izjasnilo 1.300 radnika, najviše za prvu.

Dugovanje rudarima za smenski rad je 1,3 milijarde dinara, a sa kamatama preko dve milijarde.

"Nama je veoma stalo da isplata krene što pre, jer se suma stalno uvećava kroz kamate i sudske troškove. Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Vladom, i očekujem da brzo rešimo ovaj problem", istakao je Dželatović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво