Mihajlović: Auto-put Niš–Merdare–Priština gotov do 2020.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je da će projektna dokumentacija auto-puta Niš–Merdare–Priština biti gotova početkom 2017, nakon čega će početi i njegova gradnja, koja bi trebalo da se završi do 2020. godine. Prilikom obilaska radova na Žeželjevom mostu u Novom Sadu, ministarka Mihajlović istakla je da se nada da će već krajem sledeće godine, most biti otvoren za železnički saobraćaj, a potom i za drumski.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc rekla je da je Evropska unija za projekte u Srbiji opredelila 175 miliona evra grantova i dodatnih 40 miliona grantova za zemlje Zapadnog Balkana.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskom komesarkom za transport u Vladi Srbije rekla da je taj auto-put veoma važan za povezivanje i razvoj celog regiona kao i da je u železničkom saobraćaju prioritetan projekat modernizacije i elektrifikacije pruge Niš–Dimitrovgrad, budući da je to jedini deo železničkog Koridora 10 koji nije elektrificiran.

"Za auto-put Niš–Merdare krenulo se u izradu tehničko-projektne dokumentacije što se finansira sredstvima Fonda za Zapadni Balkan i gradnja auto-puta bi trebalo da bude gotova do 2020. godine", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je ukupna vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata u Srbiji pet i po milijadi evra.

Bulcova je istakla da je Srbija ostvarila veliki napredak u oblasti saobraćaja i da će naša zemlja moći da se uključi u evropske putne i železničke koridore.

"Imamo 175 miliona za pojekte u Srbiji u periodu od 2014. do 2020. godine, kao i novih 40 miliona evra koje smo obezbedili za projekte u zemljama Zapadnog Balkana, a za koje će moći da aplicira i Srbija", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je reč o grantovima, dodajući da je pored tih sredstava samo Evropska investiciona banka obezbedila Srbiji 1,2 milijarde evra, a da je EU ukupno pomogla Srbiju sa oko tri milijarde evra.

Žeželjev most do kraja sledeće godine

Gradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu trebalo bi da bude završena do kraja sledeće godine, rečeno je tokom obilaska radova na tom mostu.

Radove su obišli ministarka građevinarstva, saobraćaja i inrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Ministarka Mihajlović rekla je da se nada da će veoma brzo, već krajem sledeće godine most biti otvoren za železnički saobraćaj, a potom i za drumski.

Ona je istakla da je u prethodnom periodu falilo više saradnje između grada Novog Sada, pokrajine i Republike na realizaciji tog projekta, ali da je sada situacija mnogo bolja i da je komunikacija svakodnevna.

Ministarka je naglasila da je u prethodne dve godine Grad Novi Sad bio taj koji je inicirao pokretanje radova na mostu.

Mihajlovićeva je podsetila da je pre izvesnog vremena na sastanku u Beogradu dogovoreno da se formira radna grupa koja će raditi na kapitalnim projektima među kojima je i izgradnja mosta i izgradnja fruškogorskog koridora.

"Nadam se da će koliko je moguće brzo ići realizacija fruškogorskog kridora, već je u toku priprema dokumantacije, razgovara se o izvorima finansiranja i verujem da će u koliko je god moguće kratkom roku svi ovi kamioni i građevinske mašine ići fruškogorskim koridorom", istakla je Mihajlovićeva.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da nije zadovoljan načinom na koji je ceo projekat vođen od samog početka izgradnje Žeželjevog mosta istakavši da veruje da će dolazak evropske komesarke za transport Violete Bulc značiti veliki preokret u načinu i brzini realizacije tog značajnog projekta.

Mirović je naglasio da je Pokrajina potpuno spremna da finansijski isprati tempo radova na izgradnji mosta i odgovori obavezama koje ima.

"Izgradnja se poprilično odužila i nadam se da ćemo do kraja sledeće godine imati nov Žeželjev most koji je od izuzetnog značaja i uređene pristupne saobraćajnice što je nova faza u celom projektu koja tek treba da započne", rekao je Mirović.

On je posebnu zahvalnost iskazao ministarki Mihajlović za koju je rekao da je još pre nekoliko meseci uspela da otkloni probleme koji su ranije uticali na kašnjenje celog projekta.

"Danas već vidimo bolje i organizovanije gradilište i verujemo da probijanja rokova više neće biti i da ćemo krajem sledeće godine pored gotovog Žeželjevog mosta imati i rasklopljen postojeći montažno-demontažni most koji je poslužio svrsi, ali za kojim više nećemo imati potrebe", rekao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je Grad Novi Sad do sada učinio sve da izgradnja mosta ide planiranim tokom i da će to činiti i ubuduće, kako bi most bio izgrađen u što kraćem roku.

Evropska komesaraka za transport Violeta Bulc kazala je da je zadovoljna slikom koju je videla na gradilištu.

"EU je učestvovala u izgradnji Mosta slobode i učestvuje u izgradnji Žeželjevog mosta, jer ih smatra vitalnim koridorom važnim i za Evropsku uniju i za Balkan", rekla je Bulc.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво