Osnovan Savet mešovitih privrednih komora

Savet mešovitih privrednih komora osnovan je u Privrednoj komori Srbije (PKS), a glavni zadatak je da kroz dijalog sa državnim institucijama utiče na poboljšanje privrednog ambijenata.

"Akt o formalnom osnivanju Saveta potpisali su predstavnici devet mešovitih komora, kao i poslovnih udruženja, a biće ih ukupno 12", rekao je novinarima posle sastanka predsednik PKS Marko Čadež.

Dodao je i da je cilj tog Saveta da predlaže državnim institucijama sve što privrednici misle da je potrebno da se izmeni, dopuni i unapredi u zakonodavstvu.

Čadež je kao primer naveo pojednostavljenje isplata nadoknada porodiljama kao i skraćenje trajanja radnih sporova.

"Pokrenućemo inicijativu da se radni sporovi rešavaju u okviru nekog novoformiranog suda za radno pravo kako bi se brzo i efikasno rešavali", rekao je Čadež.

Satanku je prisustvovao ministar za rad boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je izjavio da su danas objedinjeni najveći i najznačajniji privrednici koji zapošljavaju veliki broj ljudi i da će Vlada Srbije nastaviti da ih podržava.

Vulin je istakao da je Vlada pokazala da joj je prioritet ekonomija i zapošljavanje, ali da je važno i da se čuje šta je to što je privredi potrebno.

"Važno je da znamo šta možemo da pomognemo, na istom smo zadatku, imamo iste interese, a sve u cilju da Srbija bude ekonomski uspešnija, a ona jeste uspešnija nego što je bila ranije", smatra Vulin.

Naveo je da je današnji sastanak veoma važan i značajan potez PKS, koja je objedinila najveće privrednike koji zapošljavanju veliki broj ljudi.

Prema njegovim rečima, predstavnici Vlade žele da budu raspolaganju i pomognu u rešavanju svakog problema.

Vulin je naglasio da je na sastanku bilo reči o konkretnim problemima i rešenjima kada su u pitanju porodiljske nadoknade, najavljujući da je predviđeno da se ubuduće te nadoknade isplaćuju direktno porodiljama.

"Taj problem će biti rešen donošenjem zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom", rekao je Vulin novinarima dodajući da je na sastanku predstavio i niz novih zakonskih predloga.

Vulin je napomenuo i da se jedna od glavnih primedbi svih poslodavaca odnosi na dužinu trajanja radnih sporova.

"Na tome moramo da radimo i saslušamo sugestiju privrede kako bi se to primenilo", rekao je Vulin.

Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom ističući da je saradnja članica tog kluba sa PKS i Vladom Srbije u poslednjih godinu dana bila dobra.

"Vidi se da žele da naprave poslovno okruženje koje je privlačno za strane investitore i najbitnije je da se između vlade, ministarstva i privrede odvija dijalog u kome će strani investitori moći da iznesu probleme koji postoje i u Sloveniji, Evropi i Srbiji", zaključila je Fišakova.

Šef delegacije Nemačke privrede u Srbiji Martin Knap smatra da su ovakvi sastanci veoma važni kako bi se došlo do najboljih rešenja i sprečili eventualni problemi u poslovanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво