Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu 15,2 odsto

Stopa nezaposlenosti stanovništva u Srbiji, starosti 15 i više godina iznosila je 15,2 odsto u drugom kvartalu ove godine, i to 14,3 odsto za muško i 16,4 odsto za žensko stanovništvo, saopštio je Republički zavod za statistiku. Industrijska proizvodnja porasla je za 5,4 odsto u periodu januar- jul 2016. u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ova stopa je najveća u regionu Vojvodine (15,9 odsto), sledi Beogradski region (15,3 odsto) i region Južne i Istočne Srbije (15 odsto), dok je nezaposlenost najmanja u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (14,6 procenata).

Rezultati Ankete o radnoj snazi pokazuju istovremeno da je u Srbiji u drugom kvartalu značajno povećana zaposlenost, a tome je doprineo rast zaposlenosti prvenstveno u poljoprivrednim delatnostima kod stanovništva starijeg od 55 godina, sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, i to uglavnom podrazumeva neformalnu zaposlenost. 

Zaposlenost se povećala i među mladima i oni su se uglavnom zaposlili na određeno vreme u sektorima Prerađivačka industrija, Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i Stručne, naučne i tehničke delatnosti. 

Stopa aktivnosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 54,1 odsto, pri čemu je stopa aktivnosti kod muškaraca 62,7 odsto, a kod žena 46 odsto.

Najveća stopa aktivnosti je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (55,4 odsto), a zatim u Beogradskom regionu (55,2 odsto).

U regionu Vojvodine ova stopa iznosi 52,8 odsto, dok je najniža u regionu Južne i Istočne Srbije, sa 52,7 odsto.

Stopa zaposlenosti za stanovništvo starosti 15 i više godina iznosi 45,9 odsto, pri čemu je stopa zaposlenosti kod muškaraca 53,8 odsto a kod žena 38,5 odsto.

Najveća stopa zaposlenosti je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije (47,3 odsto), a zatim u Beogradskom regionu (46,7 odsto)

U regionu Južne i Istočne Srbije ova stopa iznosi 44,7, dok je najniža u Regionu Vojvodine, sa 44,4 odsto.

Stopa neformalne zaposlenosti se povećala i u poređenju sa prethodnim kvartalom, i u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Ova stopa na nivou svih delatnosti iznosi 22,7 odsto, pri čemu dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima. 

Stopa neformalne zaposlenosti se povećala i u nepoljoprivrednim delatnostima, i iznosi 10,6 odsto.

Anketom je bilo obuhvaćeno oko 15.500 domaćinstava, od čega je anketirano 12.271 domaćinstvo, tj. 29.943 lica starosti 15 i više godina.

Industrijska prozvodnja porasla 5,4 odsto od januara do jula

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 5,4 odsto u periodu januar - jul 2016. u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je u julu povećana za 0,7 odsto u odnosu na isti mesec 2015, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek u 2015, industrijska proizvodnja u julu bila je veća za 2,7 odsto.

Prerađivačka industrija je u posmatranom mesecu ima rast od 5,2 odsto u odnosu na jul prošle godine, rudarstvo je zabeležilo skok od 3,7 odsto, a snabdevanje elektricnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je registrovalo pad od 16,4 odsto.

Prema podacima statistike, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je povećana za 7,8 odsto, kapitalnih proizvoda za 5,5 odsto, intermedijarnih proizvoda osim energije 4,9 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 odsto.

Pad je zabeležen u proizvodnji energije od 7,3 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u julu imali su: proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja derivata nafte, proizvodnja duvanskih proizvoda, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво