Suficit budžeta u periodu januar–jul od 22 milijarde dinara

Suficit budžeta Srbije u periodu januar–jul 2016. bio je 22 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva, suficit budžeta kada se u rashode uključe i projektni zajmovi koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosio je 7,7 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova u periodu januar–jul ove godine bili su veći za 3,9 milijardi dinara nego u istom periodu 2015.

U julu 2016, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva finansija, u Srbiji je ostvaren suficit od 25,9 milijardi dinara, odnosno ostvareni su prihodi od 104,9 milijardi dinara, dok su rashodi bili 79 milijardi i niži su nego u prethodnom mesecu uglavnom zbog nižih obaveza po osnovu kamata i aktiviranih garancija.

Poreski prihodi u julu bili su 95 milijardi dinara najviše zahvaljujući visokoj uplati akciza (34,2 milijarde dinara), ali i dobrom prihodu po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) koji je u julu bio najviši u ovoj godini i iznosio je 45,7 milijardi dinara.

Ministarstvo finansija ističe da je prihod od akciza od 34,2 milijarde dinara rezultat više faktora, među kojima je povećana potrošnja goriva uzrokovana poljoprivrednim radovima i većim obimom saobraćaja, naročito tranzitnog, ali i utvrđivanja novih iznosa akciza na duvanske proizvode, u skladu sa zakonom.

Navedeno je i da je u julu prihod po osnovu poreza na dohodak bio viši nego u prethodnim mesecima zbog uplata godišnjeg poreza na dohodak i poreza na dividende i udela u dobiti, kao i da su uplate poreza na registrovano oružje dovele do skoka stavke ostalih poreskih prihoda.

Objavljeno je i da su neporeski prihodi u julu bili 9,4 milijarde dinara i da je po osnovu donacija uplaćeno je 0,5 milijardi dinara.

Ističe se i da su neporeski prihodi bili znatno viši od očekivanih zahvaljujući uplatama dividendi javnih preduzeća i licence za 4G mobilnu telefoniju.

Ministarstvo finansija je navelo i da su najveće stavke na rashodnoj strani u julu bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (OOSO), kao što je fond PIO, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (SOVO).

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,7 milijardi dinara, dok su transferi OOSO iznosili 18,4 milijarde dinara, od čega je transfer Fondu PIO bio 16,7 milijardi.

U saopštenju se dodaje i da je na nivou opšte države u prvih sedam meseci zabeležen deficit od 0,9 milijardi dinara.

Na kraju jula zbirni suficit lokalnih samouprava bio je 8,7 milijardi dinara zahvaljujući visokim prihodima u maju, čemu su doprineli uplata tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu, ali i prihod od prodaje zemljišta koji je jednokratnog karaktera.

AP Vojvodina, kako je navedeno, trenutno je u suficitu od 1,5 milijardi dinara zahvaljujući uplati poreza na dobit po godišnjem obračunu u junu.

Fond PIO je zabeležio deficit od 7,3 milijarde dinara, dok su NSZ i RFZO zabeležili suficite od 1,3 i 2,1 milijardu dinara.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" se u najvećoj meri finansiraju iz kredita i njihov ukupan deficit bio je 14,5 milijardi dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво