Ko ima pravo na zakup državne zemlje u Žitištu

Na predstojećoj licitaciji državne zemlje u Žitištu, više od 80 posto površina biće podeljeno po pravu prečeg zakupa za stočare. Zbog toga negoduju poljoprivrednici iz sela Srpski Itebej, jer smatraju da je prekršen Zakon o davanju zemljišta u zakup.

Za izdavanje oranica u opštini Žitište po pravu prečeg zakupa, pored vlasnika krava, ovaca i svinja, ove godine su se prijavili i proizvođači pilića.

To je izazvalo nezadovoljstvo među ratarima u opštini, jer će na primer farma koja ima 600.000 pilića u turnusu moći da zakupi više od 2.000 hektara. Poljoprivrednici u Srpskom Itebeju smatraju da ta firma ne može da učestvuje na licitaciji.

"Ne primenjuje se član 64A, koji kaže da se stočarima, odnosno licima koja su ostvarila pravo prečeg zakupa umanjuje sve ono što imaju u vlasništvu oni i s njima povezana lica i ono što imaju u zakupu po osnovu bilo kog ugovora", kaže poljoprivrednik iz Srpskog Itebeja Predrag Arsić.

Pojedini ratari su se nadali da će im korišćenje državne zemlje pomoći da unaprede svoje gazdinstvo.

"Na dedovinu sam se vratio, imam nekih 30 hektara i nadu da uvećam to. Međutim, sa ovim – jako teško", kaže poljoprivrednik Vladan Josić.

U opštini Žitište navode da su svi bili upoznati da u oktobru ističe trogodišnji zakup. U proteklom periodu je povećan broj stočara u opštini i više ih se prijavilo za uzimanje državne zemlje po pravu prečeg zakupa.

"Po prvom zapisničkom stanju već nije bilo zemlje za slobodno nadmetanje. Po prvom zapisničkom stanju je 6.500 hektara već bilo raspoređeno. Međutim, nakon pregleda dokumentacije došlo se do toga da će ostati nekih 1.500 hektara za ratare", kaže predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević.

I dok ratari u Srpskom Itebeju podsećaju da će 50 porodica ostati bez prilike da licitira, nadležni u opštini predlažu pregovore oko mogućnosti da se stočari odreknu dela zemlje koja im pripada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво