Čakrabarti iduće nedelje u poseti Srbiji

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti dolazi iduće nedelje u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz te banke.

Čakrabarti će posetiti Srbiju 31. avgusta i 1. septembra u okviru druge runde šire regionalne turneje, koja se završiti njegovim obraćanjem u srpskom parlamentu o podršci EBRD-a regionalnom integrisanju država u kojima banka deluje i približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju dostavljanom Tanjugu.

"Predsednik EBRD-a će se u Beogradu sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa predstavnicima diplomatskog kora i finansijskih i poslovnih zajednica", piše u saopštenju.

Dodaje se da će "održati govor u Narodnoj skupštini Srbije, kojim će podržati evropske integracije", kao moćnu silu za unapređenje tržišta i reforme".

Očekuje se da će Čakrabarti u govoru ukazati da region Zapadnog Balkana "zna bolje od većine drugih koliko je značaj saradnje kao ulaganja u budućnost", i da će istaći da podizanje nivoa saradnje između zemalja Zapadnog Balkana dok rade na svom usklađivanju sa EU već daje plodove, navodfi se u saopštenju.

Predsjednik EBRD-a će takođe naglasiti važnost integracija za privredni rast i konkurentnosti i razgovarati o "internacionalnim vrednostima koje su u žiži EBRD-ovog mandata".

Kako se precizira, Čakrabarti, koji je krajem jula posetio Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, pre dolaska u Srbiju će posetiti Bosnu i Hercegovinu od 30. do 31. avgusta.

Tom prilikom će objaviti da će EBRD-ova Godišnja konferencija i Biznis forum biti održani 2019. godine u Sarajevu.

Čakrabarti će se Sarajevu sastati sa liderima zemlje, potpisaće sporazum o kreditu za finansiranje proširenje vodovodne mreže u opštini Visoko i govoriće na prijemu kojim će se obeležiti 25. godišnjica Banke, kao i 20 godina prisustva EBRD-a u BiH.

Uoči posete, predsednik EBRD-a je izjavio da je Zapadni Balkan jedan od prioriteta te banke.
"Ostajemo posvećeni aktivnom pružanju podrške regionalnom integrisanju, uključujući i bolju povezanost u oblasti saobraćaja i energije. Radujem se daljem produbljivanju naše saradnje i razmatranju novih ideja tokom mojih poseta regionu", poručio je Čakrabarti.

EBRD je jedan od najvećih investitora na Zapadnom Balkanu, gde je banka uložila ukupno više od 9,5 milijardi evra, finansirajući širok spektar ključnih projekata u infrastrukturnom, energetskom i finansijskom sektoru, i pružajući podršku nakon globalne finansijske krize i razornih poplava 2014. godine.

U Srbiju je EBRD do sada uložio oko 4,4 milijarde evra u 204 projekta, a u BiH 1,9 milijardi evra u poslednjih 20 godina, u 133 projekta, precizira se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво