Kada će klaničari i trgovci dobro živeti od krmenadle

Krajem jula i početkom avgusta cene svinjetine skočile su i za 50 odsto, a sada, kažu trgovci, konačno padaju, dok se znatno pojeftinjenje tek očekuje. Niže cene odgovaraju potrošačima, dok su se nedavnom poskupljenju obradovali samo poljoprivrednici koji trenutno po kilogramu žive vage tovljenika dobijaju i 190 dinara, što je za četvrtinu više od cene koju su dobijali početkom godine.

Milivoje Stevanović iz Dudovice kraj Beograda u posao sa svinjama uložio je, kaže, više od polovine života i gotovo sve što je ikada zaradio. Samo zato, nije odustao od svinjogojstva ni u vreme kada je kao početkom godine, kaže, gubio 3.000 dinara po tovljeniku.

Milivoje Stevanović kaže da je proizvođačka cena svinja od 145 do 150 dinara. "To je cena ako ne računamo amortizaciju objekata, sredstava za rad, mehanizacije. Ova cena je dobra cena, da li će biti održiva, videćemo – od nas to ne zavisi", ističe Stevanović.

U vreme kada su mnogi izašli iz ove proizvodnje, Milivoje je i dobio nagradu gradske komore za najuspešnijeg. Kaže da je uspeh u tome što na farmi rade svi članovi porodice.

"Uspevamo da imamo dobre rezultate na njivama, pa tu svoju hranu kroz sopstvenu mešaonu stočne hrane plasiramo u svoje farme", kaže Stevanović.

Do pre nekoliko godina u Dudovici je bilo 16 velikih svinjarskih farmi, danas samo jedna. U knjigama zadruge koja više ne postoji ostalo je zabeleženo da je godišnje od prometa životinja u selo ulazilo dva miliona maraka.

Uvoz mesa nije jedini razlog zamiranja stočnog fonda, kažu u Privrednoj komori.

"Mi moramo da donesemo pravilnik o oceni kvaliteta svinjskih trupova na liniji klanja. Druga stvar je sigurno vakcinacija protiv svinjske kuge, ne zato što ćemo mi izvoziti svinjsko meso u EU, koja je inače prezasićena ovim proizvodom, već zato što možemo da proizvodimo tradicionalne fermentisane proizvode koji mogu da nađu put i sa cenom i sa količinom na evropskom tržištu", kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

U Srbiji je dozvoljen uvoz zamrznutog svinjskog mesa ukoliko je od klanja prošlo pola godine, a domaća industrija ima još toliko da ga preradi. Stručnjaci traže da se taj rok prepolovi.

"Za naše proizvođače i potrošače od izuzetne važnosti bi bilo da se u našem zakonodavstvu, odnosno pravilniku o deklaraciji svežeg mesa, vidi zemlja porekla, i informacija o datumu klanja ili datum zamrzavanja svežeg mesa. Na osnovu toga kupac bi se opredelio da li je to meso za njega ili ne", kaže Čedomir Radović iz Instituta za stočarstvo.

Od krmenadle će dobro živeti i poljoprivrednici i klaničari i trgovci, tek kada se poveća izvoz mesa, a to kažu stručnjaci ne može bez novih pravila.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара