Knežević: Kazahstan podržava uvoz automobila iz Srbije u Evroazijsku uniju

Kazahstan će podržati bescarinski uvoz "fijata" iz Srbije na tržište Evroazijske unije koju, pored te zemlje, čine Rusija, Belorusija, Jermenija i Kirgistan, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

"Poslednja administrativna barijera je pala i nadam se da će biti omogućen izvoz naših automobila na to tržište", rekao je Knežević novinarima u Beogradu posle potpisivanja Protokola sa Prvog zasedanja Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije i Sporazuma o konstituisanju Poslovnog saveta.

Dodao je da je to pitanje davno bilo rešeno, samo se čekalo da zabrane padnu, a da je konačna odluka o tome doneta na zasedanju Evroazijske komisije.

Ministar privrede Kazahstana Kuandik Bišimbajev istakao je da je njegova zemlja odlučila da podrži odluku o bescarinskom uvozu automobila iz Srbije jer je ocenjeno da oni nisu direktna konkurencija tamošnjoj automobilskoj industriji.

"U poslednje vreme Kazahstan beleži rast automobilske industrije i proizvodnje, ali smo zaključili da vaši automobili nisu direktna konkurencija", naveo je Bišimbajev.

Potvrdio je da će Kazahstan, koji se ranije protivio da se olaška uvoz automobila iz Srbije na tržište Evroazijske unije, podržati takav predlog.

Knežević je napomenuo da je trgovinska razmena Srbije i Kazahstana mala, ali da očekuje njen rast u narednom periodu.

Robna razmena u prošloj godini bila je 166 miliona dolara, sa deficitom na srpskoj strani.

U uvozu iz Kazahstana u Srbiju 80 odsto su nafta i naftni derivati, dok su u izvozu iz Srbije najzastupljeniji poljoprivredni proizvodi.

"U svim segmentima privrede možemo ostvariti velik iskorak", smatra Knežević.

Bišimbajev je rekao da Kazahstan pridaje veliki značaj radu Poslovnog saveta i da će danas potpisani sporazum doprineti proširenju saradnje dve zemlje.

Podsetio je da između Srbije i Kazahstana šest godina postoji sporazum o slobodnoj trgovini i istakao da se sada priprema takav sporazum između Srbije i svih zemalja Evroazijske unije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво