Poslovni forum Srbije i Albanije u Nišu

Za dva meseca u Nišu za istim stolom treći put će sedeti premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama. Ali, samo kao domaćini privrednog foruma, na kojem će razgovarati privrednici iz Beograda, Prištine i Tirane. O temama foruma se ne zna mnogo, ali se od susreta očekuje mnogo.

Premijer Aleksandar Vučić je juče, tokom zajedničkog obraćanja javnosti sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, rekao da će za mesec dana ugostiti premijera Albanije, kao i albanske predstavnike sa KiM.

Iako najavljen pred Bajdenom, susret Vučića i Rame nije motivisao američki potpredsednik. Dvojica premijera biće domaćini ranije dogovorenog poslovnog foruma u Nišu.

Predsednik srpske privredne komore ne otkriva konkretne teme, ali nagoveštava cilj susreta.

"Ako se radi o auto-putu, ako se radi o izgradnji pruge, modernizaciji elektrosistema ili elektroenergetskih sistema u Albaniji, Srbiji ili bilo gde u regionu Zapadnog Balkana, onda hajde da vidimo koje firme možemo da spojimo u konzorcijum, jer svaka od nas je mala da učestvuje u tako velikim poslovima", kaže Marko Čadež, peredsednik PKS-a.

Veliki poslovi na stolu, velika očekivanja u vazduhu. Osim otopljavanja političkih odnosa, poznavaoci prilika smatraju da bi se moglo otići i korak dalje - ka zajedničkom upravljanju regionalnim projektima.

"Sve to vodi regionu saradnje i moguće da u narednim godinama imamo nešto poput Nordijskog saveta. Kod njih to vode ministri odbrane, jer su se oni okupili oko toga da izbegnu rat, a ja se nadam da će ovo koordinirati ministri regionalnog razvoja", kaže Dušan Janjić.

Hoće li u Nišu, osim privrednika, sedeti i Hašim Tači i Isa Mustafa - nije potvrđeno. Analitičari u Prištini veruju da bi i prisustvo nižih političkih predstavnika bilo korisno.

"Imamo i probleme koji se odnose na dijalog Beograda i Prištine, a samim tim što će se naći ljudi, visoki, srednji ili niži zvaničnici Tirane, Prištine i Beograda može doprineti stvaranju klime za početak saradnje", kaže Behljuj Bećaj.

A klima će, sudeći po agendi susreta Vučić-Rama, intenzivno otopljavati. Posle susreta u Nišu, prenose mediji, dvojica premijera trebalo bi da se sretnu u Beogradu - kao učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma.

List "Danas" prenosi da će Edi Rama u Beogradu tada promovisati i svoju knjigu "Žrtveno jagnje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво