Makedonija smanjuje cene uverenja za uvoz pšenice

Skoplje i Beograd su se dogovorili da naplaćuju istu cenu fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice. To je rezultat sastanka ministara dve zemlje u makedonskoj prestonici, koji je inicirala Srbija, kako bi se rešio problem oko desetodnevnog prekida izvoza pšenice u Makedoniju. Podsetimo, problem je nastao kada je Makedonija podigla cenu fitosanitarne analize pšenice za više od osam puta.

Makedonija je od 2. avgusta povećala cenu fitosanitarne analize pšenice za 833 odsto, što je u suprotnosti sa pravilima CEFTA i Svetske trgovinske organizacije. Za srpske izvoznike posao je postao neisplativ, a i makedonski uvoznici pšenice osetili su posledice. Sastanak je brzo ugovoren i problem rešen.

"Resorna ministarstva Srbije i Makedonije dogovorila su se u Skoplju o što skorijoj promeni uredbe i smanjenju cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena u Srbiji", izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je nakon sastanka Tanjugu rekao da je to kratkoročno, a da je dugoročno rešenje međusobno priznavanje sertifikata i uverenja dveju država.

"Oni će najpre, verujem, već tokom iduće nedelje sniziti cene i izjednačiti ih sa našim, odnosno kolika je naša cena toliko će biti i njihova, a dugoročno da bi se olakšao protok robe treba da se potpiše sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata", objasnio je ministar.

Ljajić ističe da se nastoji da se otklone sve vancarinske barijere u trgovini sa Makedonijom, jer je ta zemlja jedna od tri najznačajnija partnera Srbije u okviru zemalja članica CEFTA sporazuma.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Makedonije Mihail Cvetkov potvrdio je da je dogovor postignut.

"Naša informacija je da Srbija naplaćuje 8.550 denara, dok je kod nas 10.000 do 11.000 denara. Znači skuplje je od hiljadu i po do dve i po hiljade denara. Dogovorili smo se da službeno proverimo kolika je cena. Koliko je kod njih, toliko će biti i kod nas", rekao je Cvetkov.

Posle Bosne i Hercegovine, Makedonija je drugi na listi najvećih kupaca srpske pšenice u regionu.

"U proteklih deset dana srpski izvoznici pšenice su izgubili oko 400.000 evra deviznog priliva, jer prosto nisu mogli da isporučuju Makedoncima pšenicu. Posle vesti da je problem rešen i da će Makedonci prilagoditi cene novonastaloj situaciji, nadamo se da ćemo povećanim isporukama pšenice u narednom periodu nadoknaditi dobar deo ovog gubitka", kaže direktor Udruženja "Žita Srbije".

Od završetka žetve ukupno smo izvezli oko 180.000 tona pšenice i oko 20.000 tona brašna, što su količine iznad proseka. Takav izvoz doprineo je da domaća cena pšenice bude sačuvana od daljeg pada. Sada kilogram košta između 14 i 15 dinara. Inače, u prvih šest meseci spoljnotrgovinska robna razmena sa Makedonijom veća je za 13 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи