EU uvela antidamping carine na uvoz čelika iz Kine i Rusije

Evropska unija je uvela antidamping carine na uvoz hladno valjanog čelika iz Kine i Rusije, nakon žalbi proizvođača iz 28-članog bloka da ih taj uvoz isteruje sa tržišta.

Evropska komisija je saopštila da će carinski nameti, koji su najavljeni u februaru, važiti pet godina, pošto Evropa pokušava da se uhvati ukoštac sa globalnom prevelikom ponudom čelika do koje je, kako navodi francuska agencija AFP, uglavnom dovela masovna kineska proizvodnja.

"U svetlu globalne krize prekapaciranosti industrije čelika, Komisija će primeniti odbrambene trgovinske mehanizme kako bi se ponovo uravnotežili uslovi na tržištu za proizvođače iz EU i iz inostranstva", piše u saopštenju EK.

Komisija je navela da će antidamping carine za kineski hladno valjani čelik biti u rasponu od 19,7 do 22,1 odsto, a za ruske kompanije od 18,7 do 36,1 odsto.

Hladno valjani čelik koristi se u širokom spektru industrija za proizvodnju svih vrsta robe – od automobila do frižidera.

U saopštenju se dodaje da EU ima više od 100 trgovinskih odbrambenih mera na snazi, da 37 uvedenih mera cilja nefer uvoz čeličnih proizvoda, od kojih 15 proizvoda dolazi iz Kine.

EU je imala čitav niz trgovinskih sporova s Kinom, njenim drugim najvećim trgovinskim partnerom, koji proizvodi više od polovine čelika u svetu.

Peking nije bio spor u reagovanju na potez EU koji smatra nepoštenom merom i krajem prošlog meseca je uveo antidamping carine na određeni uvoz čelika iz EU, Japana i Južne Koreje, navodi francuska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара