Kako je ostvaren budžetski suficit

U prvih sedam meseci ove godine zabeležen je budžetski suficit od 22 milijarde dinara, odnosno 170 miliona evra, što je najbolji rezultat u novijoj ekonomskoj istoriji zemlje. To obara učešće javnog duga u BDP-u na oko 70 procenata, uprkos procenama MMF-a da će ove godine biti veći za osam odsto. Koliko je taj rezultat održiv na srednji i duži rok?

Naizgled prosta računica da možete da trošite onoliko para u budžetu približno koliko ga i punite decenijama, u Srbiji je bio neostvareni cilj. Ovih meseci ne puni se samo budžet dobro, već su i ostali rezultati dobri. Deficit u budžetu je oko dva odsto, platni manjak ispod tri odsto, a inflacija ispod jedan odsto. Očekivani porast izvoza je 10 odsto, a bruto domaćeg proizvoda oko tri odsto.

U junu su budžetski prihodi nadmašili budžetske rashode za 6,4 milijarde dinara. Tako je država uspela da napravi san za mnoge vlade koji je bio nedostižan. Tj. da budžetski rashod prebaci u budžetski prihod.

"Ove lepe slike u budžetu treba tražiti pre svega u 2014. kada smo ga donosili, odnosno kada se Vlada odlučila u tom trenutku na veoma bolne mere. Dakle, nominalno smanjivanje plata i penzija, što je bilo neprihvatljivo za neke, za prethodne vlade pogotovo, jer su se one odlučile za neke druge mere, pre svega za visoku inflaciju koja bi realno obezvređivala primanja ali time se unosila jedna nestabilnost i obeshrabrivala ekonomska aktivnost", kaže saradnik časopisa Makroekonomske analize i prognoze Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

Sve veći pad kamata, kako na dinarske, tako i na evroobveznice, omogućili su da državni dug bude refinansiran po daleko nižoj kamati. Time se stiču uslovi da i javni dug opada, a standard počne da raste.

"Smanjivanjem referentne kamatne stope NBS je uticala na smanjenje troškova zaduživanja u domaćoj valuti. Istovremeno, održavajući stabilnost kursa ali ne ugrožavajući adekvatan nivo deviznih rezervi, NBS je stabilizovala teret otplate zaduživanja u inostranstvu ili na domaćem tržištu u domaćoj valuti, dajući doprinos stabilnosti u okvirima zakona", objašnjava Diana Dragutinović, viceguverner NBS.

Nizak nivo budžetskog deficita, kažu ekonomisti, omogućio je da racionalizacija u javnom sektoru ne bude najvažnije pitanje reformi. Veća zaposlenost i veći nivo kreditiranja stvara veći bruto domaći proizvod. Kada su transferi fondovima obaveznog socijalnog osiguranja stabilni a proizvodnja raste, onda se i deficit smanjuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара