Otvorene ponude za "Galeniku"

U Ministarstvu privrede otvarne su koverte sa dokumentacijom tri potencijalna strateška partnera "Galenike". Ponude su dostavile kompanije iz Indije i Brazila i britansko-ruski konzorcijum. Posle procene da li je dokumentacija validna, komisija će utvrditi ko je najbolji ponuđač. Pregovori sa prvorangiranim ponuđačem koji mogu da traju najduže 90 dana.

Tri zainteresovana investitora koja su dostavila ponude za strateško partnerstvo sa "Galenikom" su Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. Iz Brazila i Kozorcijuma Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.

Procedura je takva da sledi analiza dokumentacije kako bi se utvrdila njihova valjanost, a sledeći korak je otvaranje finansijskih ponuda.

Konačnu rang listu utvrđuje komisija, a ponude za strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati ona kompanija koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u "Galenici".

"Prilikom rangiranja uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije 'Galenike' za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod države prilikom prodaje kapitala 'Galenike' nakon isteka strateškog partnerstva", navode u Ministarstvu privrede.

Konačnu rang listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača. Pregovori sa prvorangiranim traju najduže 90 dana.

Postupak privatizacije "Galenike" se sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala "Galenike".

Strateško partnerstvo može trajati najduže pet godina, a od partnera se očekuje da sprovede operativno i finansijsko restrukturiranje "Galenike" čime će, kroz povećanje vrednosti te kompanije, biti stvorena dodatna vrednost za državu koja ostaje većinski vlasnik.

Po okončanju strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja "Galenike" organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala farmaceutske kompanije i očekuje se da će privatizacioni prihodi za državu biti maksimizovani.

Strateški partner je u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje "Galenikom" u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog

U slučaju da ne bude sklopljen ugovor sa nekom od zainteresovanih kompanija, Vlada Srbije je spremila Plan B za rešavanje obaveza "Galenike".

Taj plan podrazumeva da država podrži finansijsko restrukuriranje "Galenike" kroz više mera "koje imaju za cilj rasterećenje 'Galenike' od obaveza prema državnim poveriocima i institucijama".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво