Tri ponude za "Galeniku"

Ponude za privatizaciju "Galenike" putem strateškog partnerstva dostavila su tri ponuđača: Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S. A. iz Brazila i Konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije. Ponude će biti otvorene u petak, 29. jula, nakon čega će komisija utvrditi najboljeg ponuđača.

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je da vreme trajanja tog postupka zavisi od kvaliteta dostavljene dokumentacije.

"Ponude za strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati onaj ponuđač koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u 'Galenici'. Uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije te kompanije za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod Republike Srbije prilikom prodaje kapitala 'Galenike' nakon isteka strateškog partnerstva", piše u saopštenju.

Naglašava se da konačnu rang-listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača, a pregovori sa prvorangiranim traju najduže 90 dana.

U saopštenju se precizira da se postupak privatizacije farmaceutske kompanije "Galenika" sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala "Galenike".

U periodu trajanja strateškog partnerstva, koje ne može biti duže od pet godina, strateški partner će sprovesti operativno i finansijsko restrukturiranje "Galenike", čime će, kroz povećanje vrednosti te kompanije, biti stvorena dodatna vrednost za Srbiju, koja ostaje većinski vlasnik.

Po okončanju strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja "Galenike", kako se naglašava, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala te farmaceutske kompanije, a čime se očekuje da će privatizacioni prihodi za Republiku Srbiju biti maksimirani.

U saopštenju se dodaje da je strateški partner u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje "Galenikom" u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju minimalno po 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog restrukturiranja.

"U skladu sa Zakonom o privatizaciji, Srbija namerava da podrži restrukturiranje 'Galenike' u periodu strateškog partnerstva kroz konverziju obaveza te kompanije prema državnim poveriocima u kapital, kao i kroz sprovođenje socijalnog programa i aktivnu podršku u periodu trajanja strateškog partnerstva putem učešća u organima upravljanja", piše u saopštenju.

Podseća se da su pravo za učestvovanje u postupku prikupljanja ponuda za strateško partnerstvo imala domaća i strana pravna lica, koja su u prethodnoj poslovnoj godini ostvarila prihode u minimalnom iznosu od 50 miliona evra, ili su upravljala imovinom u iznosu većem od 100 miliona evra.

Strateški partner je u obavezi da očuva kontinuitet obavljanja delatnosti "Galenike", dok su zainteresovani ponuđači u obavezi da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit ili predaju garanciju za ozbiljnost ponude u iznosi 100.000 evra.

Radi održanja poslovanja i zaposlenosti u "Galenici", a u slučaju da se po otvaranju ponuda za izbor strateškog partnera, odnosno nakon isteka propisanih rokova za pregovore Ugovora o strateškom partnerstvu ne bude sklopljen ugovor sa strateškim partnerom, Vlada Srbije je spremila plan B za rešavanje obaveza "Galenike".

"U skladu sa planom B, Srbija će podržati finansijsko restrukturiranje 'Galenike' kroz više mera koje imaju za cilj rasterećenje te farmaceutske kompanije od obaveza prema državnim poveriocima i institucijama", navodi se.

Tender za izbor strateškog partnera za "Galeniku" koji će dokapitalizacijom steći vlasništvo od 25 odsto u "Galenici", po ceni od najmanje sedam miliona evra, objavljen je 4. aprila.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво