Kupina, voćka koja nije u trendu

Uzgajivači kupine u strahu. Sa prošlogodišnjih 110, otkupna cena pala na 30 dinara. U Valjevskom kraju voćari strahuju da će i taj otkup prestati. Stučnjaci kažu da cenu diktira tržište.

Da se nabere 100 kilograma  kilograma kupine, treba vremena, a domaćinu za berača i 2.500 dinara plus dva obroka. Dakle 3.000 dinara. Taman toliko će i dobiti od otkupljivača. Zato u okolini Valjeva kažu da se ne može se raditi na nuli.

"Mnogi će prestati da je beru zbog ove cene, ja ne mogu da ostavim da propadne", kaže Zoran Bošković iz Pričevića kod Valjeva.

Značilo bi kad je već posade, okopavaju, zalivaju ili u nju dosta ulože da bar okvirno znaju kolika ih cena čeka. Seljacima nije jasno kako cena oscilira sa 110 jedne na 25 dinara iduće godine.

"Kad bismo posredstvom države znali koja cena će biti, znali bismo koliko da ulažemo u zasade", kaže Zoran Bošković iz Pričevića kod Valjeva. 

U okolini Valjeva 1.200 hektara je pod kupinom, a preovlađuje sorta "čačanska bestrna". Stručnjaci za voćarstvo ističu da je rod kupine dobar, kao i kvalitet plodova.

Otkupljivači i hladnjačari, pak, ne smatraju da je kupina kvalitetna. Hladnjačari napominju da još imaju prošlogodišnjih zaliha i zato prete da je neće otkupljivati.

"Iako su zalihe velike, mi ćemo otkupiti svu kupinu samo od voćara od kojih otkupljujemo malinu", poručuje otkupljivač Milan Obrenović.

Ali to je rešenje za one koji imaju sreće. Sezona kakvu nisu očekivali, bez sumnje, demotivisaće voćare u valjevskom kraju. Manje će ulagati u zaštitu, navodnjavanje i širenje zasada ili će, kažu, iskrčiti pacele.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво