Ministarstvo privrede: Sudbinu preduzeća određuje tržište

U protekle dve godine od donošenja novog zakona o privatizaciji, vlasnike su dobila samo 43 od 526 preduzeća, a većina je završila u stečaju. Od kraja maja nijedno nema zaštitu od naplate potraživanja. U ovom trenutku na rešavanje statusa čeka 186 firmi u kojima je zaposleno 45.000 radnika, kažu u Ministarstvu privrede.

Hotel "Evropa" na Vlasini i još četiri ugostiteljska objekta istoimenog preduzeća u Surdulici, dobili su novog vlasnika, Ali Abdula el Makija iz Katara. Ugovor kojim se posle javnog nadmetanja obavezao da uplati milion i 80.000 evra potpisan je u Ministarstvu privrede. Investitor je Vlasinu prepoznao kao izuzetno mesto za prepreme sportista i zbog toga je u delegaciji Katara i predsednik Olimpijskog komiteta te zemlje.

"To će za nekoliko godina biti hotel sa 3-4 zvezdice a u nekoj daljoj budućnosti i sa pet zvezdica, hotel je u zdravoj životnoj sredini i mnogi sportski timovi će tu dolaziti na pripreme očekujem da će i drugi naći interes da ulažu tamo, ali mi je drago što smo prvi to prepoznali", navodi Ali Abdubahri, predsednik Olimpijskog komiteta Katara.

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede očekuje da će se sa razvojem turizma pokrenuti jedan zamajac, jer turizam je jako ozbiljna privredna grana i može dosta toga da povuče za sobom.

Kada Komisija za zaštitu konkurencije odobri, preduzeće "Evropa"  biće 44. koje je dobilo vlasnika, u 71 preduzeću obustavljen je proces privatizacije dok je u 226 pokrenut stečaj.

U Ministarstvu su zadovoljni što nisu odustali od zakonskih rokova, sudbinu preduzeća, kažu, sada određuje tržište i niko nije zaštićen od plaćanja dugova. Od 11 strateških preduzeća sedam je uspelo da se kroz Unapred pripremljen plan privatizacije, pred sudom dogovori o dinamici otplate dugovanja.

"Tamo gde je stanje na tržištu potvrdilo da nema potencijalnih investitora, tamo smo kao rešenje bili prinuđeni da izaberemo stečaj, ali neka preduzeća su se svakako prodala, imovina dobija novog vlasnika, stvari su se promenile, rešavaju se i više nisu na teretu države", objašnjava Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

I "Galenika" za koju je zainteresovano pet investitora je na spisku za privatizaciju i već u četvrtak bi trebalo da se zna da li je dobila novog vlasnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара