Na listi "loših direktora" APR-a popisano 570 firmi

Lista loših direktora pred oči svih zainteresovanih građana izašla je pre nepuna dva meseca, a na njoj je, prema podacima Agencije za privredne registre, već popisano 570 firmi.

U Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja pravnih lica registrovanih u APR-u, našle su se firme "Gorenje houm" d. o. o. iz Zaječara, zatim "Transgas" d. o. o. iz Kragujevca, "Beba 93" d. o. o. iz Beograda...

Od 570 firmi, većina je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću što znači da njihovi direktori ne odgovaraju za obaveze firme, već snose samo rizik poslovanja do visine unetog kapitala.

Na listi ima i onih koji su registrovani kao akcionarsko društvo, pa se tu našla i kompanija "Eko Srbija" a. d., koja je na ovaj neslavni popis dospela zbog poreskih prekršaja, kao što je navedeno i za većinu ostalih firmi s liste.

Ta lista je postala dostupna na portalu APR-a od kada je u primeni Zakon o Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u. Tim zakonom je uspostavljena Centralna evidencija izrečenih mera, a Zakon se primenjuje od 1. juna 2016.

Takozvana lista loših direktora obuhvata podatke o firmama, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora čije je poslovanje sankcionisano zbog krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija.

Takvim rukovodiocima, piše na sajtu APR-a, biće izrečene privremene mere, poput zabrane poslovanja, osnivanja novih firmi ili raspolaganje novcem.

Kako je naglašeno, pojedini podaci o privrednim društvima i preduzetnicima biće dostupni, dok drugi, poput onih iz kaznenih evidencija, neće biti javni zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja pravnih lica biće dostupno ime vlasnika ili direktora, kao i osnov po kome je upisan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво